VEĆE septembarske penzije

    3 sedmice pre 2151 pregleda Izvor: dan.co.me

Minimalna penzija biće 300 eura, saopštio je za Radio Crne Gore, ministar finansija Aleksandar Damjanović. Prema formuli za redovno usklađivanje penzije povećanje penzija bilo bi dva i po procenta, ali će Vlada, kako je najavio, na sjutrašnjoj sjednici prihvatiti prijedlog Fonda PIO o vanrednom usklađivanju.

– U ovom trenutku je jasno da shodno formuli koja je definisana zakonom redovno usklađivanje obuhvata drugi kvartal i u odnosu na njega se dobija povećanje od 2,5 odsto. Međutim, imajući u vidu zakonsku neusklađenost, pogotovu u dijelu koji se tiče perioda usklađivanja, imaćemo po inicijativi Fonda PIO i razgovora koji smo imali u Ministarstvu finansija dodatno vanredno usklađivanje oko dva i po procenta, tako da će vlada donijeti odluku da se penzije ukupno povećaju pet odsto – naveo je Damjanović.

Ministar podsjeća da je u maju usklađivanje penzija iznosilo preko osam, a u januaru oko tri procenta, pa je i izveo računicu koliko je ukupno uvećanje sa sadašnjim septembarskim od pet odsto.

– Kumulativno povećanje od početka ove godine je 17 procenata, pa smatramo da nivo penzija ipak bude iznad nivoa inflacije i da negde to povećanje od 17 odsto kako tako štiti ne tako dobar životni standarda većine penzionera u Crnoj Gori. Sa svim ovim uvećanjima minimalna penzija biće 300 eura. To znači da je prešao nivo od 60 odsto učešća u minimalnoj zaradi i to desetak procenata, što je bio cilj vlade koji je ispunjen. Drugi cilj još nije ostvaren, a to je da prosječna penzije bude 60 odsto prosječne zarade, ali će svakao sva ova povećanja pogurati i ostvarenje tog cilja – poručio je Damjanović.

– Što se tiče Fonda PIO sredstva imamo. Eventualno ako budu potrebna neka minimalna sredstva tokom decembra biće obuhvaćena rebalansom budžeta koji je proslijeđen parlamentu još u maju – odgovorio je Damjanović.

Naredno redovno usklađivanje penzija je u januaru naredne godine.