Vojinović: Politička pripadnost neće biti ulaznica za mjesto u prosvjeti

    1 mesec pre 120 pregleda Izvor: rtcg.me

Ministar prosvjete Miomir Vojinović podvukao je da politička i bilo koja druga pripadnost neće biti ulaznica za bilo koje mjesto u prosvjeti. Govoreći o tužbama smijenjenih direktora škola rekao je da će Ministarstvo poštovati svaku sudsku odluku, ma kakva ona bila. On je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” kazao da će gledati kako da izađu iz te situacije sa što manjim troškovima.

Vojinović je rekao da je problem prosvjetnih radnika materijalni status, koji je poboljšan projektom Evropa sad, ali ne dovoljno. Zatim prevoz koji im nije plaćen, ali i prevoz učenika sa ruralnih područja.

“Imate i tužbe protiv Ministarstva prosvjete bivših direktora Nije na meni da komentarišem sudske odluke. Ono što ja kao prvi čovjek prosvjete je da ćemo ispoštovati svaku sudsku odluku, ma kakva ona bila. Ono što ja želim da kažem da ćemo gledati na koji način Ministarstvo može da izađe iz ovoga a što manjim troškovima”, kazao je on.

On je javno obećao da je da politička i bilo koja druga pripadnost neće biti ulaznica za bilo koje mjesto u prosvjeti.

“Naravno, onaj direktor koji ne zadovoljava uslove, koji radi mimo onoga što su zakoni i onoga što predstavlja boljitak. Postoji inspekcija koja će to utvrditi. Ali ono što vam tvrdim je da niti jedan prosvjetni radnik neće naići na bilo koju vrstu kazne ili osvete zbog toga što pripada ili ne određenoj grupaciji”, kazao je Vojinović.

Govoreći o direktoru danilovgradske Gimnazije koji je učestvovao u protestu podrške Rusiji u ratu protiv Ukrajine, Vojinović je kazao da je o tome saznao iz medija.

“Dozvolite mi da se upoznam prvo sa njegovim radom, pa ću onda moći da komentarišem bilo šta”, kazao je on.

Govoreći o platama, Vojinović je rekao da se one ne mogu povećati bez promjene granskog kolektivnog ugovora. Istakao je da je dogovoreno formiranje radne grupe u okviru Ministarstva i Sindikata prosvjete koja će mjesečno sagledati rezultate.

“Ja ću kao ministar prosvjete učiniti sve kako bi se status prosvjetnih radnika poboljšao”, kazao je on.

Kada je riječ o izjednačavanju norme u osnovnim i srednjim školama, Vojinović je kazao da će se taj problem rješavati izmjenom zakona.

“Ja vjerujem da ćemo izmjenama odgovarajućih zakona doći do optimalnog rješenja i za jedne i za druge”,kazao je on.

Novi ministar smatra da zbog toga što je bilo preveliko, prethodno Ministarstvo nije moglo dati rezultete koji su se od njega očekivali. On je kazao da su reforme višedecenijski proces i na novom ministarstvu je da svoj dio uradi kako treba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: