VRANEŠ NALOŽIO KONTROLU POSLOVANJA PREDUZEĆA DOO „GRIJANJE“

    2 sedmice pre 833 pregleda Izvor: PV svitanje

Predsjednik pljevaljske opštine dr Dario Vraneš naložio je internu reviziju u lokalnom preduzeću DOO „Grijanje“. Takvu odluku, kako prenosi portal PV svitanje, Vraneš je donio nakon što su poslednjih dana isplivale na površinu informacije koje govore da je bivši direktor tog preduzeća Mervan Avdović ostavio izuzetno velike dugove.

-Donio sam odluku da se u preduzeću DOO „Grijanje“ sprovede interna revizija i da se utvrdi tačno stanje, kazao je Vraneš i dodao da mu nije jasno zbog čega poslednjih mjeseci poslovodstvo ovog preduzeća nije plaćalo poreze i doprinose kao i zbog čega u grejnoj sezoni nije plaćan ugalj.

Vraneš je rekao da je bivša vlast DPS-a i Bošnjačke stranke, nakon lokalnih izbora 23. oktobra prošle godine uputila žalbu Ustavnom sudu na regularnost izbora i da je na taj način prolongirana predaja vlasti. Žalba je upućena u momentu kada Ustavni sud nije mogao odlučivati, odnosno na svjestan način je do aprila odložena promjena lokalne vlasti, a uprave lokalnih preduzeća su promjenjene u periodu od juna do avgusta mjeseca.
-Na ovaj način bivša vlast je dobila vrijeme da sve uradi kako bi se lokalna preduzeća ostavila sa što više problema, kazao je Vraneš.

Tokom protekle grejne sezone, dugovi za ugalj su dostigli iznos od preko 166 hiljada evra, a dugovi za poreze i doprinose u iznosu od preko 40 hiljada. Pomenuto preduzeće ima i ranije dugove po osnovu poreza i doprinosa, koji iznose preko 200 hiljada evra. Potpisanim reprogramom iz 2015. godine ovi dugovi će se otplaćivati do 2035. godine. Međutim, problem je što je ugovorom iz 2015. godine, pored redovnih plaćanja rata, ovo preduzeće imalo obavezu da redovno plaća i doprinose prilikom isplate zarada.

U periodu od novembra pa do aprila, već sada bivši direktor Mervan Avdović je zaposlio deset radnika, tako da preduzeće DOO „Grijanje“ trenutno ima 35 zaposlenih. Sve ove informacije su se pojavile nakon što je Avdović u avgustu razrješen sa dužnosti izvršnog direktora a na mjestu vršioca dužnosti direktora imenovan Vlade Tošić.

Tokom protekle sedmice opštinski revizor je počeo sa kontrolom poslovanja i kako je za portal PV svitanje rečeno u DOO „Grijanje“ revizija će biti završena u narednih 30 dana.