Vučić i Dodik dogovorili održavanje velikog Sabora za Savindan

    7 meseci pre 250 pregleda Izvor: RTS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. 

Oni su ocijenili da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cio region. Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda.

Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

foto: RTS, screenshot

Kao primer za to, Milorad Dodik je ukazao na „obilježavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli“.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno sprovođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocijenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu, navodi se u saopštenju.

„Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje“, dodao je predsednik Vučić.

Imajući u vidu težinu pozicije celokupnog srpskog naroda, a posebno neprimerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsjednika Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov predlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

„Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda“, naglasio je Vučić.

Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsjednika i dveju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavjestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dveju vlada, za 27. januar, Dan Svetog Save,na kome će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unaprijeđenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i Republike Srpske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: