Vučić i Erdogan: Mir i stabilnost nemaju cijenu

    4 meseca pre 143 pregleda Izvor: RTS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocijenili su, na današnjem sastanku u Ankari, da odnosi dvije zemlje napreduju i da se realizuje mnogo zajedničkih projekata. Istakli su i neophodnost očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Aleksandar Vučić je rekao da je sa Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o svim važnim temama, saradnji dvije zemlje u brojnim međunarodnim organizacijama.

Izvor: Anadolija/TCCB / Murat Çetinmühürdar

Razgovaralo se, dodaje, i o svim regionalnim pitanjima. U svakoj od tih tema pokušali su, kaže, da nađu najmanji zajednički imenilac. 

„Mir i stabilnost nemaju cenu, zato je važo da je sačuvamo, da se ponašam odgovorno i ozbiljno, da razumemo okolnosti i da guramo naše zemlje napred, a ne u prošlost. Prošlost je važno da znamo, da iz nje izvlačimo pouke, proučavamo, ali da svojim rukama gradimo drugačiju i bolju budućnost“, istakao je predsjednik Srbije.

Predsjednik Turske istakao je da su odnosi dve zemlje na „savršenom, odličnom nivou“.

„Tokom razgovora detaljno smo razgovarali o dostignutom nivou naše saradnje, razgovali smo o koracima u narednom periodu, razmijenili mišljenja o regionalnim i međunarodnim pitanjima, na čelu sa Balkanom“, kaže Redžep Tajip Erdogan.

Naglašava da je prošla godina bila izuzetna za odnose Srbije i Turske, podsećajući da je Turska 1. septembra otvorila generalni konzulat u Novom Pazaru. Nada se da će ove godine biti otvoren i konzulat u Nišu.

Prema njegovim riječima, na sastanku je snažno i odlučno potvrđen značaj koji se pridaje miru i stabilnosti na Balkanu.

„Razgovarali smo o krizi u BiH, podrška Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH je važna za mir i stabilnost cijele naše regije. Očigledno je da je potrebno zajednički dijelovati sa međunarodnom zejadnicom da se prevaziđe kriza u BiH. Imperativ je da se sve strane suzdrže od koraka koji bi doprinjeli ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i da se ponašaju odgovorno. Turska će preduzeti sve da se smanje napetosti na Balkanu“, dodao je Erdogan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: