Vujović: Odgađanje pitanja izbornih lista je politički trik

    2 godine pre 489 pregleda Izvor: antenam.net

Radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva pripremila je Nacrt novog zakona o izboru poslanika i odbornika kojim je profesionalizovana Državna izborna komisija i omogućeno individualno kandidovanje.

Analitičar Zlatko Vujović za Antenu M napominje da nije vidio originalna rješenja, ali pretpostavlja da će u slučaju individualne kandidature važiti ispunjavanje neke vrste izbornog cenzusa. 

„Vidjećemo da li će biti isti kao za partije ili niži za individualnog kanidata. To nije rješenje koje u potpunosti odgovara ovom pitanju.

Ono što partije u Crnoj Gori ne dozvoljavaju je uvođenje preferencijalnog glasanja odnosno omogućavanje biračima da glasaju za kandidata direktno osim u slučaju liberalnih kanidatura. Mislim da čak i opozicione partije koje su to istakle u svojim programima, kao što su Demokrate ili Demokratski front nijesu spremni da pruže preferencijalno glasanje, vidjećemo da li će se to promijeniti. Kada govorimo o potrebnom broju birača za potvrđivanje izborne liste koliko sam mogao iz medija shvatiti predložen će bii manji broj ali da bude stroži način potpisivanja odnosno potvrđivanja“, kazao je Vujović.

On pak smatra da rad Radne grupe koja se bavi izbornim reformama nije transparentan.

„Građani jednostavno ne znaju šta je tamo napisano i ključno – Radna grupa ne znači ništa ukoliko opozicija u njoj ne učestvuje“, kaže Vujović. 

Predloženim rješenjima moguće je da grupacija koja ima manju podršku građana može učestvovati u izbornom procesu, kaže Vujović. 

„Preporuke Venecijanske komisije su da se ne može tražiti podrška birača u većem obimu od jedan odsto upisanih birača u jednoj izbornoj jedinici, a Crna Gora je jedna izborna jedinica“, kaže on i napominje da se ne smiju zanemaritii zloupotrebe od strane partija koje imaju kopiju biračkog spiska i falsifikovanje potpisa građana.

„Ukoliko se pristupi smanjenju broja potpisa za potvrdu liste zajedno sa strožom kontrolom to može rezultitarti većim stepenom pluralizma i učešću različitih lista na izborima“, kaže on.

Vujović ocjenjuje da je odgađanje pitanja izbornih lista kupovanje vremena.

„Odnosno politički trik. Ono što bi dramatično unaprijedilo demokratičnost izbornog procesa, očigledno nema sluha među političkim partijama. To bi se odložilo u nedogled do ulaska u Evropsku uniju, jer će tad biti obaveza da usvjimo izborni zakon koji će omogućiti preferencijalno glasanje za izbor poslanika iz Crne Gore u evropski Parlament“, kaže on. 

Rješenja do kojih je došla Radna grupa, kako smatra Vujović, nijesu dovoljna.

„To je minimum minimuma, a ne dramatično unapređenje izbornog zakonodavstva“, zaključio je Vujović.

Najnovije vijesti

Danas je Sveti Sava

27. januara 2022. 13:14

Prognoza vremena – 27 . januar

26. januara 2022. 22:32

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33371 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14547 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13966 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13704 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12834 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12269 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12127 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12024 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10868 pregleda
%d bloggers like this: