Zahtevom za ostavku Vučića protest protiv nasilja završen ispred Predsedništva Srbije u Beogradu

    2 meseca pre 451 pregleda Izvor: slobodnaevropa.org

Foto: Pixabay –

Ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu u subotu uveče je završen 22. nedeljni građanski protest „Srbija protiv nasilja“, uz najavu ponovnih protesta iduće sedmice u više gradova, uključujući i Beograd.

Reporter agencije Beta je javio da su učesnici koji su do zgrade Predsedništva došli iz Takovske ulice gde su protestovali ispred sedišta Radio-televizije Srbije, nezadovoljstvo vlastima izrazili skandiranjem „Ostavke, ostavke“ i „Vučiću [Aleksandar, predsednik Srbije] odlazi“ i zvižducima uz pištaljke i trube.

Poruka govora trokom protesta je bila da je vlast koja je optužena za „kriminalizaciju društva“, odgovorna što je Srbija u dubokoj društvenoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi.

Moderator protesta Smiljan Banjac je kazao da su promene jedini put napred i podsetio da je proevropska opozicija nedavno potpisala „Dogovor za pobedu“ čiji je cilj smenjivanje „kriminalnog režima Srpske napredne stranke“.

„Nastavljamo dalje, vidimo se ponovo iduće sedmice!“, uzviknuo je Banjac, a okupljeni su počeli da se razilaze.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ održavaju se svake sedmice posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, među kojima je najviše dece.

Zahtevi protesta su već mesecima isti, i to su smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio-televizije Srbije.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju, kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije, Aleksandra Vulina.

Deo opozicije koja organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“ u septembru je zatražio vanredne parlamentarne izbore, jer, kako su naveli, nijedan od zahteva protesta nije ispunjen.