Žugić: Gorući problem Žabljaka divlja gradnja, cilj sačuvati resurse i UNESCO zaštitu

    2 sedmice pre 182 pregleda Izvor: RTCG

Odliv stanovništva, suzbijanje divlje gradnje i zaštita prirodnih resursa, najveći su izazovi sa kojim se suočava Žabljak, kaže u razgovoru za Portal RTCG predsjednik Opštine Radoš Žugić. Povodom 17. septembra, Dana opštine Žabljak, Žugić ističe da je upravljanje opštinom izuzetno izazovno, iako je u pitanju grad sa malim brojem stanovnika.

Jedan od gorućih problema je, ističe Žugić, divlja gradnja, gdje nema adekvatnog odgovor državnih institucija, kako bi se taj problem suzbio.

“Izazov je i sačuvati UNESCO zaštitu Nacionalnog parka Durmitor imajući u vidu da se nelegalna gradnja širi i prema granicama parka, a upravo ljepote Nacionalnog parka su razlog što svake godine Žabljak bilježi sve veći broj turista”, poručuje Žugić.

NP Durmitor je, kaže on, pod rizikom da bude na crvenoj listi, a o tome će se raspravljati na narednoj sjednici UNESCO-a.

“Suzbijanje bespravne stambene izgradnje i zaštita prirodnih resursa je prvi korak. Razvoj Žabljaka, zasnovan na održivim principima, garant je očuvanja UNESCO statusa”, zaključio je Žugić.

 On ističe i da Opština nema nadležnosti po pitanju gazdovanja šumama.

“Opština nažalost tu nema nadležnosti, ali ćemo kroz komunikaciju sa Upravom za šume i Nacionalnim parkom sugerisati mjere kako bi se ubuduće spriječila pojavu nelegalne sječe šuma, ali isto tako iniciraće da se za mjesne zajednice obezbijedi ogrev”, kazao je Žugić.

Legalizacija objekata u nadležnosti je Sekretarijata za uređenje prostora, zaštitu životne sredine i komunalno stambene poslove, međutim kako podsjeća Žugić, shodno zakonskim odredbama trenutno nije moguća legalizacija objekata koji se ne nalaze na ortofoto snimku, odnosno objekata koji su izgrađeni nakon 2018. godine.

“Opština Žabljak, budžetom za 2024. godinu planiraće sredstva za snimanje i adekvatan popis svih bespravnih objekata, kako bi se korišćenjem dobijenih podataka moglo pristupiti primjeni Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte”, saopštio je Žugić.

Plan da nezaposleni roditelji godinu dobijaju naknadu 

Odliv stanovništva je, kaže Žugić, nešto sa čim se suočava većina sjevernih opština, pa i Žabljak.

“Zabrinuti smo zbog broja đaka koji su upisali u srednju školu. Međutim, Opština je u cilju smanjenja iseljavanja, u ovoj godini obezbijedila besplatan vrtić za svu djecu iz Žabljaka, odnosno boravak u vrtiću finansira Opština, te shodno tome imamo 103 upisanih u predškolskoj ustanovi Eko bajka, obezbijeđena je i naknada za novorođenčad u iznosu od 500 eura, dok će se u narednom periodu raditi na donošenju odluke kojom će se, za roditelje koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, obezbijediti naknada do navršene prve godine djeteta”, najavljuje Žugić.

Problem je, kako priznaje i lošija putna infrastruktura u ruralnom području.

“Te su prethodnih mjeseci ralizovana dva tenderska postupka, jedan ugovoren prošle godine u visini od 500.000 i jedan od 300.000 eura ugovoren ove godine. U narednom periodu plan je da se radi na unapređenju vodosnabdijevanja”, ističe prvi čovjek Opštine Žabljak.

Žabljak je, kako kaže, veoma atraktivna turistička destinacija.

“Ljetnjom turističkom sezonom smo i više nego zadovoljni. Prema podacima Turističke organizacije Žabljak u avgustu je ostvareno preko 40.000 noćenja, dok je prema podacima Nacionalnog parka Durmitor isti u avgustu imao 140.000 posjetioca. Posebno nas raduje činjenica da imamo i nastavak sezone u septembru”, navodi Žugić.