360 kilometara na sat: Toliko brz putnički voz da može “pobjeći” i zemljotresu

    4 sedmice pre 144 pregleda Izvor: fosmedia.me

Tokaido Shinkansen jedna je od najpoznatijih željezničkih linija na svijetu. Prvi superbrzi voz njome je prošao još u oktobru 1964. godine.

Japan je ovoga mjeseca pustio u promet novi superbrzi voz. N700Supreme može doseći brzinu od 360 kilometara na sat, ali s obzirom na to da je dio Tokaido Shinkansena koji povezuju Tokio s Osakom i Kobeom, kreće se maksimalnom dopuštenom brzinom od 285 kilometara na sat.

Japan ga naziva najbržim, najudobniijim i najsigurnijm putničkim vozom dosad u zemlji. Kažu da je toliko brz da može pobjeći čak i zemljotresu.

Iako podsjeća na modele N700A koje zamjenjuje, Supreme ima mnoštvo novih funkcija. Stolice su još fleksibilnije i udobnije i mogu se podesiti po ukusu svakog pojedinca, vožnja je tiša i ugodnija, a zahvaljujući sistemu litijumjonskih baterija može se kretati čak i ako nestane struje.

Vozovi Tokado Shinkansena povezani su sa senzorima za zemljotrese. Ako se primijeti jača seizmička aktivnost, sistem automatski isključuje struju i uključuje kočnice u slučaju opasnosti, zbog čega se voz zaustavi. Ipak zahvaljujući baterijama N700S može da se nastavi kretati sve dok ne dođe na sigurnije mjesto.

Tokaido Shinkansen jedna je od najpoznatijih željezničkih linija na svijetu. Prvi superbrzi voz njom je prošao još 1964. godine.

Japanci ne tolerišu kašnjenje, što je vidljivo i u slučaju superbrzih vozova. Ako superbrzi voz kasni više od pet minuta, kompanija koja njime upravlja mora ponuditi objašnjenje japanskoj vladi,

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6281 pregleda