Advokati: Dokazali smo da je Šarićev novac bio čist

    4 sedmice pre 374 pregleda Izvor: vijesti.me

Advokati optuženog Darka Šarića su u svojim završnim riječima juče naveli da tužilaštvo nije dokazalo da je Šarić švercovao kokain i tako zaradio novac, a kamoli da je organizovao kriminalnu grupu koja je oprala više od 20 miliona evra, piše KRIK.

„Čime tužilaštvo dokazuje da je novac prljav, čime dokazuje da je od šverca droge, čime se dokazuje da je Šarić organizovao i naredio pranje novca, kada, kome i gdje“, upitao je advokat Dejan Lazarević u svojoj završnoj riječi.

„Tužilaštvo nam ne reče ništa o tome odakle je taj novac stigao, odnosno gdje je prodata droga, za koliko novca, kome i kada“, dodao je.

Advokat Lazarević smatra da je vještačenjem dokumenata koji su predočeni kao dokazi tokom postupka dokazana tvrdnja odbrane o legalnom porijeklu novca.

Lazarević je, kako prenosi KRIK, rekao da je optuženi Šarić ranije na sudu kazao da mu je ovo omiljena optužnica jer je skupljeno toliko dokaza da nema potrebe da neko vjeruje na riječ bilo tužiocu bilo njemu.

Advokatu je zasmetalo i što tužilac Saša Ivanić tokom svoje završne riječi nije rekao tačan iznos novca koji je opran, već ocijenio da je riječ o najmanje 20 miliona eura. Osvrćući se na tužiočevo prošlonedeljno izlaganje, Lazarević je rekao da se presude na osnovu prizanja drugih ljudi ne mogu odnositi na ove optužene i da je poznato da se sporazum o priznanju odnosi samo na onog ko je priznao, te da ne mogu dokazivati ništa u ovom predmetu. KRIK podsjeća da je tužilac rekao da optužnicu dokazuju i osuđujuće presude koje su donijete na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a koje su sklopili neki od optuženih.

Advokat Oliver Dojčinović kog je sud postavio da bude Šarićev branilac nakon što je otkazao punomoćje Lazareviću i drugim advokatima takođe je iznosio završnu riječ juče. Govoreći o porijeklu novca Dojčinović je naglasio da su vještaci koji su analizirali bankarsku dokumentaciju utvrdili da je Šarić imao više od 50 miliona eura legalnog novca.

Dojčinović je rekao da je „pravni nonsens“ što je tužilac „više pažnje posvetio dokazivanju kako je novac potrošen, nego da dokaže od čega potiče“.

I Danilo Šarić, još jedan Šarićev advokat, smatra da je tužilac morao precizno da kaže koliko novca je navodno oprano. On je naveo da se tužilac Ivanić protivio vještačenju jer, kako je tada kazao, „nije potrebno znanje da bi se sabrali brojevi“, ali da ih ipak nije sabrao.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu kada će završne riječi iznositi optuženi.

Darku Šariću i njegovoj grupi sudi se da su oprali više od 20 miliona eura kokainskog novca ulažući ga u kupovinu nekretnina i firmi u Srbiji. Prljavi novac su, tvrdi tužilaštvo, ubacivali u legalne tokove najčešće kupovinom preduzeća i fiktivnim ugovorima.

Suđenje traje gotovo 10 godina, a odloženo je 27. puta. Samo završne riječi odlagane su deset mjeseci.

Šariću se sudi i za međunarodni šverc kokaina. On je u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina, ali se čeka odluka Apelacionog suda na žalbe koje su podnete nakon presude.

Najnovije vijesti

SPOMENIK U KRUPICAMA

11.08.2020 23:27

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6322 pregleda