ANA JE BILA VISOKA 227 CM: Kada je došla u cirkus, upravnik je imao jednu ideju!

    12 meseci pre 572 pregleda Izvor: Stil/ povjest.hr

Dana 5. avgusta 1888. godine umrla je jedna od najviših žena u istoriji. Ime joj je bilo Ana Haining Bejts i bila je iz Kanade. Roditelji su joj bili škotski doseljenici, a rođena je na ostrvu Nova Škotska na krajnjem istoku Kanade.

Već na svoj 11. rođendan Ana je bila visoka 185 centimetara i teška 91 kilogram. Roditelji su joj bili srednje visine, a imala je i dvanaestoro braće i sestara, koji su svi redom bili normalnog rasta. Ana je, naprotiv, izuzetno brzo rasla, pri čemu joj je tijelo ipak zadržavalo normalne proporcije. Smatra se da je dosegla maksimalnu visinu od oko 227 centimetara, uz težinu koja je varirala između 159 i 187 kilograma.

foto: profimedia

Anu su smatrali inteligentnom, a bavila se sviranjem klavira, glumom i pjevanjem. Jednom prilikom je posjetila putujući cirkus u kojem je nastupao i poznati div Martin Van Buren Bejts. Cirkuski preduzetnik prepoznao je kakvu bi senzaciju predstavljao takav par pa je odmah unajmio Anu. Ona i div Martin tako su se upoznali, a uskoro su se i zavoljeli. On je bio visok oko 236 centimetara tj. još 9 centimetara više od nje. Vjenčali su se 1871. godine u Londonu za vrijeme cirkuske turneje po Evropi. To vjenčanje je bilo društvena senzacija, a vjenčani poklon im je darovala navodno i britanska kraljica Viktorija.

Kasnije su njih dvoje napustili cirkus i skrasili se na imanju u SAD-u. Ana je rodila dvoje djece, ali nijedno nije preživelo duže vremena nakon poroda. Ana je umrla, samo jedan dan prije svog 42. rođendana. Sahranjena je zajedno sa suprugom u mjestu Sevil u američkoj saveznoj državi Ohajo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: