Bjelopoljska policija istražuje ubistvo novorođenčeta: Preko DNK traže majku

    6 meseci pre 333 pregleda Izvor: cdm.me

Policija  u Bijelom Polju istražuje ko je ostavio novorođenu bebu u kontejneru a obdukcija će pokazati da li je beba živa rođena i, ako jeste, koliko je vremena bila živa, kazao je viši državni tužilac Vladan Đalović. Policija je kontaktirala sa svim domovima zdravlja i bolnicama kako bi identifikovala majku ženskog novorođenčeta čiji je beživotno tijelo 17. jula pronađeno u jednom kontejneruu Bijelom Polju.

Uzet je uzorak DNK, preko kojeg će istraga takođe pokušati da utvrdi ko je mrtvo novorođenče ostavio u kontejneru.

Tužilac u bjelopoljskom Višem tužilaštvu Vladan Đalović kazao je da je formiran predmet povodom ovog slučaja.

“Nakon što su radnici Komunalnog preduzeća pronašli mrtvu bebu, uputili smo tijelo u Klinički centar Crne Gore na obdukciju. Obdukcija će pokazati šta dalje treba da preduzmemo u ovom slučaju. Ona će pokazati način smrti i da li je beba živa rođena i, koliko je vremena bila živa. To su uobičajeni standardi kad su u pitanju ovakvi slučajevi”, rekao je Đalović.

Radnici JP Komunalno „Lim“ Dejan Rovčanin, Perko Kovačević i Jovan Rakočević prekjuče, oko 16.45 sati pronašli su mrtvo žensko novorođenče u kontejneru u Ulici 3. januar.

“Mislio sam da je lutka, a onda sam vidio tragove krvi i posteljicu i pupak pored gole bebe. Tu je bio i jedan dio odjeće. Bio sam šokiran onim što sam vidio”, rekao je Rovčanin.

Odmah je stigla ekipa Centra bezbjednosti iuz pomoć krim tehničara izuzeti su tragovi sa lica mjesta, a tijelo novorođenčeta je no zahtjevu Višeg tužilaštvaupućeno na obdukciju.

Prema nezvaničnim informacijama, beba je živa rođena i navodno je kasnije ugušena. Da li je to bilo tako pokazaće obdukcija i istraga. Izuzeti su i video-snimci sa kamera koje se nalaze u blizini, a izjave su dali i neki od stanara obližnje zgrade.

Početkom aprila ove godine, u Zeti je pronađeno beživotno tijelo novorođenčeta. Policija je slučaj otkrila 5. aprila zahvaljujući osoblju Kliničkog centra Crne Gore, koje ih je obavijestilo da je ljekarsku pomoć zatražila ženska osoba koja je tada bila životno ugrožena usled porođaja van bolnice.

Od 1990. do 1. aprila 2019. godine, crnogorska policija evidentirala je 35 ubistava novorođenčadi.

U Podgorici je 20. januara 1990. godine novorođenče ubijeno davljenjem, a počinilac je ostao nepoznat. Nadležni su 1991. evidentirali dva slučaja ubistva beba: brdo Ljubović 25. marta slučaj je nerasvijetljen, a potom je 14. jula novorođenče usmrćeno davljenjem, zbog čega je podnijeta krivična prijava protiv B.A.

Užasan niz ovih zločina nastavljen je 8. oktobra 1991, kada je beba bačena u poljski ve-ce, za šta je osumnjičen V.Š. Naredne godine, 22. februara, na teritoriji Podgorice život je izgubilo još jedno dijete. U Podgorici je 2. aprila 1992.ugušeno novorođenče, a za to je osumnjičen B.Š.

Istražitelji nisu riješili oduzimanje života novorođenčetu 6. avgusta 1992. Ha deponiji na Vrelima ribničkim 31. januara 1994. pronađeno je tijelo bebe. Krajem te godine, 9. decembra, u kontejneru je pronađeno novorođenče. Ha deponiji na Vrelima ribničkim 20. jula 1995. opet je nađeno tijelo novorođenčeta. Ubistvo djeteta pri porođaju evidentirano je na Veruši 10. avgusta 1996. godine, a istraga je utvrdila da je dijete bačeno u bunar, za šta je osumnjičeno lice S.L.

Jedno novorođenče je ubijeno nožem 2. maja 1997. godine, a za to djelo se teretilo lice Lj.R. Isti monstruozni zločin ponovljen je 28. septembra2008, kada je novorođenče ubi jeno nožem uUlici Vasa Raičkovića u Podgorici, a istraga je za to krivično djelo sumnjičila M.P., M.N.,Ž.B.

Neriješeno deset ubistava novorođenčadi

Podgorička policija je u periodu od 1990. do 1. aprila 2019. godine u radu imala čak 13 slučajeva ubistava novorođenčadi.

Navedena krivična djela pravno su kvalifikovana kao čedomorstvo, a ima i onih koja su kvalifikovana kao ubistvo djeteta pri porođaju.

Iz pomenutog perioda, deset slučajeva oduzimanja života novorođenim bebama ostalo je neriješeno do danas, dok se 25 smatra riješenim.

U navedenom periodu, na teritoriji Kolašina, Danilovgrada, Ulcinja, Tivta, Pljevalja, Žabljaka, Bijelog Polja, Mojkovca, Rožaja i Plava nieu evidentirana izvršena teška krivična djela koja kao krajnji ishod imaju lišavanje života novorođenčadi.

Najnovije vijesti

Danas o opozivu ambasadora

26. januara 2021. 10:13

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13834 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8051 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7225 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6790 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6590 pregleda
%d bloggers like this: