Borelj: Svaki pokušaj da se dogovor iz Ohrida dovede u pitanje biće uzaludan

    9 meseci pre 147 pregleda Izvor: RTS
foto-twitter

Dogovor iz Ohrida mora da bude primjenjen u cjelini, a EU će pažljivo pratiti ko sprovodi sporazum, a ko ne, poručio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj na početku dvodnevnog samita lidera EU u Briselu, prenosi RTS.

„Svaki pokušaj da se dogovor iz Ohrida dovede u pitanje biće uzaludan. Sporazum je prihvaćen, mora da bude primjenjen. Nema mjesta biranju djelova koji će se primjeniti“, rekao je Borelj na početku dvodnevnog samita lidera EU u Briselu i naglasio da je „dogovor iz Ohrida cjelina i mora da bude primjenjen u cjelini“.

Šef evropske diplomatije je dodao da će EU pažljivo nadgledati primjenu sporazuma i uputio, kako je rekao, „savjet Beogradu i Prištini da ne upiru prstom u druge, već da rade svoj posao“.

Žozep Borelj će večeras izvjestiti šefove država i vlada EU o dogovorima postignutim u okviru dijaloga Beograda i Prištine i planovima za primjenu sporazuma.

Očekuje se da će evropski lideri u zaključcima samita pozdraviti dogovor o Aneksu o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa i pozvati Beograd i Prištinu da „ekspeditivno“ primjene dogovoreno.