Brajović: Covid 19 neće lako otići

    1 mjesec pre 299 pregleda Izvor: standard.co.me

Koronavirus je među nama i neće nas tako brzo napustiti, zbog čega ćemo morati da naučimo da živimo sa njim u kući, na ulici, na odmoru, ali i na izborima, jer zatvranje države više nije opcija, kazala je za NOVU M šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović. Osim izbora, čeka nas još veći izazov – jesen i sudar COVIDA 19 sa sezonskim gripom pa nadležni apeluju na vakcinaciju, stalnu komunikaciju i ličnu odgovornost.

Ne možemo sačuvati ekonomiju bez zdravlja, ali ni zdravlje bez ekonomije. Zato je stav na globalnom nivou ali i u Crnoj Gori da  “lockdown”, odnosno zamrzavanje života više nije opcija, kaže za NOVU M šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović. Stoga, iako je situacija u vezi sa koronavirusom i u našoj zemlji i dalje kompleksna, moraćemo da naučimo da živimo sa virusom, odnosno da mu se prilagodimo.

MINA BRAJOVIĆ, SZO:

Crna Gora spada u grupu zemalja koje imaju tu veću incidencu broja novooboljelih, odnosno prema podacima SZO, kako sada stvari stoje imamo nekih 16 zemalja u regionu Evrope gdje je incidenca obolijevanja preko 50 na 100 hiljada. CG spada u tu kategoriju zemalja sa najvećim brojem oboljelih i ono što smo vidjeli i u Crnoj Gori, a i u drugim zemljama ta značajna promjena epidemiološke situacije i povećan broj oboljeih došlo je nakon popuštanja restriktivnih mjera.

Zato, apeluje Brajović, zemlje moraju biti oprezne i reagovati odmah uz recept od početka: testiranje, izolacija oboljelih, liječenje, praćenje kontakata i komunikacija.

MINA BRAJOVIĆ:

Ono što vidimo sada prema najnovijim informacijama koje dobijamo od epidemiologa jeste da je jedanko važno da ukoliko ste laboratorisjki potvrđen slučaj, jednako je važno da budete solidarni i prijavite svoje kontakte. Jer mi u Crnoj Gori imamo jednu lijepu izreku: “Sve što radiš, sebi radiš”

A uz posebne mjere i u neobičnim okolnostima održaće se i izbori krajem mjeseca.

Prosto moramo da naučimo da živimo sa virusom i to bezbjedno u smislu da moramo i vi i ja da naučimo da živimo s njim bezbjedno i kad idemo na posao, i kad smo na radnom mjestu, na ulici, na odmoru, kada se otvaraju škole ili kada se sprovode izbori. Mislim da svaki građanin ima potrebu da da svoj doprinos, i da se ovi redovni izbori sprovedu u uslovima gdje će rizik po zdravlje biti sveden na minimum. Jer jednako je važno da i u ovakvim uslovima kao što se trudimo da očuvamo zdravlje naroda, da preduzmemo mjere kako bismo čuvali i zdravlje demokratije.

A nakon izbora očekuje nas novi izazov- jesen i, uz sezonski grip, koktel rizika.

MINA BRAJOVIĆ:

U principu svi mi koji se bavimo javnim zdravljem mislim da dijelimo stav da će bez sumnje jesen u ovom dijelu svijeta biti prilično vruća jesen i da taj očekivani susret COVIDA 19 i sezonskog gripa će bez sumnje predstavljati izazov za zdravstveni sistem jer vidimo da se brojke povećavaju, epidemija ubrzava, a znamo i da sezonski grip predstavlja ozbiljan faktor rizika i manje-više se preklapaju rizične grupe.

A da nas to preklapanje ne bi previše koštalo moramo se pripremiti na vrijeme- vakcinacija protiv sezonskog gripa, kampanja informisanja javnosti, i lična odgovornost. Što se tiče povratka nornalnom stanju, zahtjevaće vrijeme i strpljenje ali i promjenu navika i u slavlju i u tugovanju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6605 pregleda