“Državni udar”: Advokati se žalili, traže ponovni postupak ali uz novo vijeće

  • 7 mjeseci pre
  • 256 pregleda
  • Izvor: Fos media

Advokati Milana Kneževića i Andrije Mandića, Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović predali su danas Apelacionom sudu žalbe na 300 stranica, na presudu u slučaju terorizam u pokušaju.

Oni su tražili novo suđenje ali pred drugim sudskim vijećem, a ukazali su na oko 15 bitnih povreda prava tokom postupka.

“Ako se bude Zakon primjenjivao prvostepena presuda ne može da opstane. Taj način tumačenja ZKP-a je bio potpuno naopak, npr prvostepeni sud je ignorisao jednu od odluka Apelacionog suda Crne Gore. Tokom ovog postupka smo imali jedno rješenje gdje je ukinuo rješenje prvostepenog suda, oni nikada nisu odlučili o tome”, naveo je između ostalog advokat Radosavljević koji smatra da su ključni dokazi takvog kvaliteta da nije mogla da se donese ovakva presuda.

Sud je na 52 stranice napravio spisak odbijenih dokaznih predloga odbrane što, smatra advokat, dovoljno govori o tome koliko je sud želio da utvrdi činjenično stanje.

Izručenje Sinđelića pritisak na drugostepeni sud

Na naše pitanje da li bi izručenje Saše Sinđelića Hrvatskoj uticalo na eventualni ponovni postupak ukoliko do toga dođe, Radosavljević nema dilemu.

“Smatram da ta odluka predstavlja neki vid, kao što je to sad popularno da se priča, hibridnog rata. To u svakom slučaju vrši pritisak na drugostepeni sud jer dolazimo u apsurdnu situaciju da čujemo da to nije nikakav problem. Ja ću podsjetiti da je on tri mjeseca bio ispitivan pred ovim sudom tako da to jeste jedan od realnih problema i to je očigledno namjerno urađeno. Kad imate presudu gdje vam je ključni dokaz iskaz svjedoka saradnika to znači da ta optužba nije imala dokaze”, pojasnio je advokat.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12 godina zatvora, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su osuđeni na po pet godina zatvora, a penzionisani general srpske policije Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić, pripadnici ekstremno desnih organizacija iz Srbije koji su bili nedostupni crnogorskom pravosuđu osuđeni su na po sedam godina zatvora.

Vozač Demokratskog fronta Mihajlo Čađenović je osuđen na jednu godinu i šest mjeseci zatvora, Branka Milić državljanka Srbije koja je pred sam kraj suđenja pobjegla u ambasadu Srbije u Podgorici osuđena je na tri godine zatvora, državljanin Srbije Milan Dušić je osuđen na godinu i po zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić na uslovnu kaznu zatvora.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.