EU lideri 21. januara o korona pasošima

    2 sedmice pre 109 pregleda Izvor: rtcg.me

Lideri Evropske unije (EU) na video sastanku 21. januara trebalo bi da razmotre zahtjeve za uvođenje evropskog sertifikata o vakcinaciji, takozvanog korona pasoša, najavljeno je iz Evropske komisije (EK).

Iz EK su kazali da su danas dobili pismo premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa kojim se traži uvođenje sertifikata o vakcinaciji koji bi olakšali putovanja unutar EU.

”Pitanja iz ovog pisma, uključujući i napredak u vakcinaciji širom EU, biće teme razgovora EU lidera koji će se putem video konfrencije sastati 21. januara. U zavisnosti od ishoda sastanka moći ćemo da odgovorimo na pismo Micotakisa”, rekao je portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

U Briselu navode da nijesu stigli do faze kada bi mogli da daju stav po pitanju „korona pasoša“ koji se sve češće pominju u evropskoj javnosti, prenosi Tanjug.

”Trenutno imamo mnogo pitanja u kontekstu pandemije kojima se bavimo, počev od strategije vakcinacije do toga šta ćemo raditi kada se građani vakcinišu. Sve to će biti deo razgovora i sa zemlja članicama”, navode u Komisiji.

U pismu upućenom predsjednici EK Ursuli fon der Lajen, Micotakis poziva na prioritetno obnavljanje slobode kretanja širom EU, ali i upozorava na značaj hitnog usaglašavanja stavova zemalja članica o sertifikatu vakcinacije.

„To bi pomoglo obnovi putovanja i turizma, ali i pojačalo interesovanje za vakcinaciju širom Evrope“, kazao je Micotakis.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13645 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8043 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7218 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6777 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6550 pregleda
%d bloggers like this: