Hrvatska ukida kvote i otvara vrata stranim radnicima

  • 7 mjeseci pre
  • 169 pregleda
  • Izvor: fosmedia.me

Poslodavci iz Hrvatske ubuduće će strane radnike zapošljavati na osnovu testa tržišta rada koji će sprovoditi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a u nekim zanimanjima uvoz stranih radnika će se u potpunosti liberalizovati, opet po procjeni Upravnog vijeća HZZ-a.

Kako piše Večernji list, to proizilazi iz nacrta novog Zakona o strancima, koji je u javnom savjetovanju od prošle sedmice.

Provjere vrši Hrvatski zavod za zapošljavanje

Prema novom zakonu, poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika obratiće se područnoj službi HZZ-a koja će provjeriti ima li u svojim evidencijama nezaposlenih osoba koje udovoljavaju zahtjevima poslodavca. Ako ih ima, HZZ će posredovati u zapošljavanju, a u suprotnom će izdati mišljenje na temelju kojega će MUP izdati radne dozvole za strance. Test tržišta se, međutim, neće sprovoditi za sezonske radnike u poljoprivredi, ali ni za ona zanimanja za koja Upravno vijeće “na temelju stanja na nacionalnom, regionalnom i lokalnom tržištu rada u pogledu broja i strukture nezaposlenih osoba te potreba pojedinih privrednih djelatnosti” zaključi da on nije nužan.

Zabrana poslodavcima koji ne isplaćuju plate

U nacrtu se precizira i da se to odnosi na zanimanja koja nedostaju na lokalnom i regionalnom tržištu rada, a ne mogu se nadomjestiti migracijama u zemlji, te sprovođenjem strateških i investicionih projekata i drugih okolnosti važnih za privredni rast i održivi razvoj. Zakon je predvidio i izuzetke, odnosno poslodavce kojima se neće odobriti zapošljavanje stranaca. Radnu snagu tako neće moći uvoziti poslodavci protiv kojih se vodi postupak zbog neisplate plata, oni koji su u likvidaciji ili im je račun blokiran duže od 30 dana, koji ne plaćaju poreze ili nemaju zaposlenih. Izričito se propisuje i da udio stranaca u ukupnom broju zaposlenih kod jednog poslodavca ne smije biti veći od jedne trećine.

Budući da je za primjenu novog modela potrebno prilagođavanje, prije svega u HZZ-u, nezvanično se može čuti kako će se za prve mjesece iduće godine odobriti privremena kvota za zapošljavanje stranih radnika. U Hrvatskom udruženju poslodavaca se za 2020. godinu predlaže privremena kvota od 81.600 radnika. U HUP-u upozoravaju na to da će uz potpuno otvaranje austrijskog tržišta poslodavcima od iduće godine biti još teže zadržati domaće radnike, ali i strane sezonce, zbog čega ukidanje kvota smatraju razumnom mjerom.

Nova administrativna opterećenja

Šef HUP-a Davor Majetić pritom ističe da je potrebno pripremiti model zapošljavanja koji će biti konkurentniji od zemalja u okruženju, ali i naglašava da takav model mora biti funkcionalan, što traži kvalitetnu pripremu sistema.

“Zbog toga podržavamo što je Vlada prihvatila našu inicijativu da se zakon o strancima predstavi kroz redovnu proceduru kako bi se pravovremeno proveo proces prilagođavanja sisitema”, poručuje Majetić.

Upozorava, međutim, da bi provjera poslodavaca kako bi im se odobrio uvoz stranih radnika mogla donijeti nova administrativna opterećenja, budući da se od poslodavca do sada tražio isključivo dokaz o registraciji trgovačkog društva.

Hrvatski sindikati protiv

Protiv liberalizacije uvoza strane radne snage su, očekivano, sindikati, koji se boje da bi novi zakon mogao zaustaviti rast plata. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever tumači da su i dosadašnje kvote za strance poslodavcima omogućavale da grade konkurentnost na obespravljenim i potplaćenim radnicima, umjesto na ulaganju u nove tehnologije i proizvodne procese.

“Takvu politiku odobravale su sve vlade, jer se dugoročno računalo na radnike iz susjednih zemalja. Ali taj je bazen sada presušio pa nove radnike koji će raditi za nisku platu tražimo u Ukrajini i Bangladešu dok se niko više ne pita zbog čega u tim zanimanjima nema dovoljno radnika”, kaže Sever.

Novi zakon o strancima ovaj sindikalista doživljava kao krajnju liberalizaciju tržišta rada, koja će pospješiti odlazak domaćih, a kasnije i uvezenih radnika.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.