Iz Nagorno-Karabaha otišlo 100 hiljada Jermena

    2 meseca pre 201 pregleda Izvor: RSE

Egzodus Jermena je skoro u potpunosti ispraznio Nagorno-Karabah od stanovništva, nakon napada i naredbe Azerbejdžana da se militanti u pobunjenoj regiji razoružaju, saopštile su jermenske vlasti.

Pres sekretar jermenskog premijera Nazeli Bagdasarjan rekla je da je 100.417 osoba došlo u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, koji je imao oko 120 hiljada stanovnika prije nego što je Azerbejdžan povratio vlast u provinciji, u ofanzivi prošle sedmice.

Ona je kazala da su ukupno 21.043 vozila prešla most Hakari, koji povezuje Jermeniju i Nagorno-Karabah, od prošle sedmice, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Neki su čekali danima, zbog velikih gužvi na planinskom putu koji je jedini put ka Jermeniji.

Odlazak više od 80 odsto populacije Nagorno-Karabaha postavlja pitanja o azerbejdžanskim planovima za enklavu koja je međunarodno priznata kao dio njihove teritorije.

Separatističke vlasti jermenske nacionalnosti u regiji, saopštili su u četvrtak da će se raspustiti do kraja godine, nakon što su tri decenije pokušavali da dođu do nezavisnosti.

Pašinjan je tvrdio da je egzodus etničkih Jermena u suštini direktan čin etničkog čišćenja i uskraćivanje ljudima njihove otadžbine.

Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana je odbacilo ovakve tvrdnje, navodeći da je masovna migracija stanovnika regije njihova lična i individualna odluka koja nema veze sa prislinim premještanjem.