Iz UIKS-a od početka godine otpušteno 400 zatvorenika

  • 7 mjeseci pre
  • 185 pregleda
  • Izvor: standard.co.me

Od početka godine iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija otpušteno je 400 zatvorenika. 

Trenutno se u Upravi nalazi oko hiljadu i 300 osoba, kazao je za Novu M portparol Nebojša Janković.

Sa toliko mjesta Uprava i raspolaže pa se ne može govoriti o prebukiranosti što je bio problem prethodnih godina, kaže on.

“Lica koja su otpuštena su se u UIKS-u nalazila zbog počinjenih krivičnih djela ubistvo, teško ubistvo, krađa, razbojnička krađa, kao i zbog drugih krivičnih djela. Trenutno se u UIKS-u nalazi 1325 lica, i to 733 zatvorenika i 405 pritvorenih lica”, navodi on.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija obavlja redovne kontrole prilikom prijema zatvorenika, koji je obavezan za sva lica.

“Procjena na rizik u odnosu na zatvorenika vrši se u odnosu na okolnosti. Da li zatvorenik predstavlja opasnost za druge zatvorenike sa kojima će biti smješten, da li predstavlja opasnost po zaposlene UIKS-u i posjetioce, a takođe vrši se procjena rizika u odnosu na opasnosti od pokušaja bjekstva, suicida, pokušaja samopovređivanja”.

Smještajni kapaciteti UIKS-a su urađeni prema standardima Evropske unije i oni se stalno unapređuju, ističe Janković.

“UIKS-a raspolaže sa 1325 mjesta za smještaj lica lišenih slobode. Svaka soba u kojoj se smještaju zatvorenici mora biti opremljena sa ležajem, mora imati ormarić za smještaj stvari lica lišenih slobode, kao i sto i druge stvari”.

Zatvorenici se po pravili smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije, kaže Janković.

U UIKS-u postoje i posebni tretmani, pojašnjava on.

“Osim opšteg programa tretmana koji se primjenjuje u odnosu na sve zatvorenike koriste se i grupni programi tretmana.

Od grupnih programa tretmana izdvojili bismo svakako tretmane koji se realizuju u odnosu na zavisnike psihoaktivnih supstanci, lica koja se nalaze na izležavanju dugih kazni zatvora. Grupni program tretmana koji se realizuju u odnosu na lica koja su mlađeg životnog doba i počinioce seksualnih delikata.

Prava i obaveze zatvorenika propisane su Pravilnikom o kućnom redu za izdržavanje kazne zatvora, a obaveza svakog zatvorenika je da se pridržava datog propisa”, zaključio je Janković.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.