Loše! Petina uzoraka od 2000 poslatih u Njemačku pozitivna!

    4 sedmice pre 866 pregleda Izvor: mondo.me

Prof. dr Boban Mugoša je istakao da veliki broj testiranja je zahtijevao da laboratorije IJZ uvećavaju svoje kapacitete za deset puta :

“Kada smo primijetili da to može postati usko grlo, uspostavili smo saradnju sa jednom od najvećih laboratorija u EU, odnosno u Njemačkoj. Tamo smo prije neki dan poslali 2000 uzoraka. Stigli su rezultati, oni se unose u bazu i u naredna dva dana moći ćemo da damo tačan rezultat”, saopštio je Mugoša.

Istakao je da zabrinjava što je preko 20 odsto testiranih pozitivno.

“To znači da ćemo doći do daljeg porasta, što će uticati na to kako ćemo se odnositi prema epidemiji”, kazao je Mugoša.

“Ovaj virus je u cijelom svijetu napravio silne probleme, mnoge ekonomije doveo do kolapsa, doveo do velikog broja smrtnih slučajeva i opterećenosti cijelih zdravstvenih sistema. Bili smo jako uspješni u prvom talasu, zahvaljujući svemu što smo preduzimali i radili”, naveo je Mugoša.

“Zbog ekonomije i opstanka života moralo je doći do otvaranja. Nažalost, u našem okruženju situacija nije bila dobra kao kod nas. Bila je mnogo gora i to je uslovilo importaciju slučajeva u trenucima kada smo se otvorili”, kazao je Mugoša.

On je poručio da se traži samo najjednostavnije da se poštuju preporuke.

“To je jedini način da se izborimo sa infekcijom. Moramo voditi računa o fizičkoj i socijalnoj distanci, da smanjimo kontakte na najmanju moguću mjeru, ponavljamo da moramo imati čiste ruke i to moramo raditi češće i pažljivije. Na kraju jako je važno nošenje maski i gdje je propisano i gdje nije. Sve su ovo izazovi koji zaslužuju promjenu ponašanja. Ne može sve drugi da riješi za nas”, poručio je Mugoša.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6282 pregleda