Most na Đurđevića Tari: Savršena građevina kojoj se DIVI cijela Evropa!

    2 sedmice pre 1014 pregleda Izvor: Kolektiv

Prirodne ljepote Crne Gore su nepresušan izvor inspiracije, a iz godine u godinu naše rijeke, brda, more i planine, iznova oduševljavaju turiste.

A kako i ne bi.

Gdje god da se okrenete, možete uživati u netaknutoj prirodi, nebitno da li je u pitanju sjever ili jug zemlje. Dovoljno je samo da upalite automobil, i stigli ste na svoje parče raja.

I dok su ljetnji mjeseci obično rezervisani za istraživanje i obilazak, oni kojima ne fali adrenalina, nerijetko biraju baš zimske mjesece, kako bi na sjeveru Crne Gore spoznali zimsku bajku – uživo.

Jedna građevina koja je zaista jedinstvena, a tokom zime plijeni posebnom pažnjom, svakako je most na Đurđevića Tari. „Div“ koji se proteže iznad „suze Evrope“ – rijeke Tare, specifičan je po mnogo čemu.

Smješten između sela Budevičica i Trešnjica, most na Đurđevića Tari je projektovao jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije ing. Mijat S.Trojanović. Most bez kojeg je mnogima rijeka Tara prosto nezamsiliva, građen je u periodu od 1938. do 1940. godine, a za potrebe njegove gradnje, postavljena je najveća drvena skela, čije dimenzije do dan danas nijesu nadmašene.

Ko god se zatekne na ovom mostu, ne zaboravi da ga ovjekovječi na fotografiji, diveći se građevini koju je izgradio čovjek, savršeno je uklapajući u divlju netaknutu prirodu, koja je još više dobila na ljepoti.

Da je riječ o nevjerovatnom građevinskom poduhvatu, govori i činjenica da je most na Đurđevića Tari bio najveći drumski most od armiranog betona u Evropi, i jedan od nekoliko najvećih i najljepših saobraćajnih objekata u cijelom svijetu.

A njegove dimenzije tek govore same za sebe!

Most na Đurđevića Tari je dugačak 365 metara, a svojom konstrukcijom od pet lukova, od koje je glavni luk sa rasponom od 116 metara, uzdiže se nad kanjonom dubokim preko 150 metara! Samim pogledom na njegovu konstrukciju, prostoje zastaje dah, a kada zakoračite na njega, to je več druga priča! Već nekoliko godina, za one najhrabrije na raspolaganju je i bandži džamping, pa nestvaran skok pruža mogućnost da most i njegovu okolinu doživite na potpuno drugačiji način.

Sam kanjon rijeke Tare, nad kojim se most i proteže, dubok je 1333 metra, što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svijetu, poslije čuvenog kanjona rijeke Kolorado.

Ratna vremena nisu poštedjela ni ovaj most, pa su tako partizani tokom Drugog svjetskog rata, a da bi spriječili prelazak neprijateljskih jedinica u Crnu Goru srušili jedan luk tada novoizgrađenog mosta. Taj zadatak je izveo građevinski inžinjer Lazar Jauković, koji je i sam učestvovao u izgradnji ovog mosta. Tako je srušena konstrukcija posljednjeg malog lučnog otvora u dužini od 44 metra, a ostali djelovi mosta su ostali neoštećeni!

Zbog toga su Italijani uhvatili i strijeljali Lazara Jaukovića, a znak sjećanja na taj herojski čin, narod durmitorskog kraja mu je podigao spomenik u samoj blizini mosta. Most je brzo saniran, pa je tako već 1946. godine pušten u saobraćaj.

I od tada pa do danas, ne prestaje da oduševljava, a nebrojeno puta se našao na stranicama brojnih svjetskih magazina, kao jedan od najljepših mostova na svijetu…

Ukoliko volite avanturu i ljubitelj ste snijega, iskoristite mjesece pred nama da posjetite upravomost na Đurđevića Tari, i zabilježite predivan momenat “sudara” netaknute prirode i divovske građevine, zbog koje mnogi ne žale da dođu i sa drugog kontinenta, jer ovakvo blago posjeduje samo Crna Gora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: