Mugoša: Ako se budu uvodile mjere, krenuće se od kafića

    1 mesec pre 647 pregleda Izvor: vijesti.me

Direktor Instituta za javno zdravlje, prof. dr Boban Mugoša, pozvao je sve nadležne organe i poslodavce da rade svoj posao kako bi se poštovale mjere donijete u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Tokom prethodnih mjesec dana smo imali na ulicama više od 100.000 ljudi koji nisu nosili maske, držali distancu, koji su pjevali, vikali – što je sve najlakši način da prenesete infekciju drugome, kazao je Mugoša na pres konferenciji NKT-a.

„Nismo čuvali sebe, nismo čuvali ni druge. Imamo izuzezno visoku lokalnu tranismisiju i možemo je samo staviti pod kontrolu poštovanjem mjera“, kazao je on.

Kada je u pitanju poštovanje mjera, Mugoša je posebno upozorio vlasnike ugostiteljskih objekata, „pošto je kod njih i najveći rizik, da znaju da su oni odgovorni za ono što se dešava u njihovim objektima“.

„Ako se ne poštuju pravila koja su data, onda je izloženost infekciji jako velika. Svako od nas može da vidi kako to izgleda u restoranima, rijetki su oni koji poštuju, i žao nam je, ako budemo morali da uvodimo mjere i zaključavanje, prvo će se krenuti od ugostiteljskih objekata i ograničenjem njihovog rada do jedne mjere. Pogođeni će biti i oni koji poštuju mjere, a da ne govorimo što će cijela populacija biti pogođena što će se tako nešto dešavati. Da se to ne bi dešavalo, dajem sebi za pravo da budem dosadan – molim sve da čuvaju sebe i drugog od sebe. Noseći masku ja čuvam sbe, onaj drugi čuva mene. Distanca čuva i jedne i druge. Higijena ruka je nešto što se uči od rođenja i samo treba primjenjivati, kao i higijena prostora“, poručio je Mugoša.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda