Od Oluje prošlo 25 godina

    2 mjeseca pre 181 pregleda Izvor: cdm.me

Centralnom državnom komemoracijom u Sremskoj Rači biće obilježena 25. godišnjica progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske operacije “Oluja”.

Kako je najavljeno, manifestaciji pod nazivom Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji Oluja prisustvovaće predsjednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Pored državnog vrha Srbije, obilježavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće djeca iz kolone koja su prije 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je danas Tanjugu da će u Rači biti četvoro mladih, među kojima i Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, dok su ostali predsjednici opština ili zamjenici predsjednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Po podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, tokom akcije “Oluja” ubijeno je 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili.

Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena, što, kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od “crnih rekorda građanskog rata ’90-tih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije”.

Protjerano je više od 220.000 Srba a podaci o broju nestalih kreću se od 745 osoba do 1.183.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6642 pregleda