Oko dvije hiljade testova poslato u Njemačku na analizu Mugoša: Ne možemo se više družiti kako smo navikli

    4 sedmice pre 1425 pregleda Izvor: pobjeda.me

Situacija sa koronavirusom je ozbiljna i ulažu se veliki napori da se ona obuzda, iako je bila očekivana – kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Rekao je da će se u narednih 10 do 14 dana imati rezultati uticaja mjera na ponašanje i toga koliko je ko uradio svoj posao.

On je na pres konferenciji NKT-a poručio da je jako teško kontrolisati širenje infekcije, ali i da je siguran da će doći do toga.

– Širenje infekcije prati i preduzimanje mjera. U insitututu je od početka urađeno 23.327 uzetih od inficiranih. Na dnevnom niovu se to kreće između 400 i 600, što bi na milion bilo oko 725 slučajeva. To bi bilo da se svakog dana u Njemačkoj testira 58.000 ljudi dnevno – rekao je Mugoša.

– Uobičajeno čekanje na rezultate u Evropi je oko 4 dana, u regionu do sedam čak – rekao je Mugoša uz napomenu da će nastaviti da preduzimaju sve mejre u cilju otkrivanja i kontrolisanja zaraze.

Rekao je da se dešava da se uz veliki broj kontakta javljaju i slučajevi iz različitih potreba. – Broj uzoraka jako raste. Rešavajući te probleme imamo saradnju i sa drugima laboratorijama i onima van Crne Gore – rekao je Mugoša.

On je istakao da je jako bitno da se poštuju mjere samoizolacije bilo da su izrečene od strane doktora ili od sanitarne inspekcije.

– Posmatrajući kako se epidemija kreće u svijetu i regionu nošenje maski mora da se postane uobičajeno ponašanje tamo gdje je propisano. Mora se voditi računa o higijeni ruku, kao i o fizičkoj i socijalnoj distanci. Ne možemo se družiti više kako smo navikli.

– Ovo što vidimo u Crnoj Gori je ili nerazumijevanje situacije ili pogrešno ubjeđenje. Ima onih koji dođu i navedu 140 kontakata – objasnio je Mugoša i istakao da se situacija sada drastično razlikuje od one u “prvom talasu”.

On je rekao da je danas ipak drugačije jer je teško probati zatvoriti zemlju. 

– Onda se moglo i dobili su se rezultati. Sad moramo sa ovim mjerama koje se mogu sprovoditi ali zahtijevaju poštovanje. Bez vas medija teško će to ići. Molim za punu podršku sa vaše strane – zaključio je Mugoša.

Građani imaju u rukama 80 posto posla

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i član Kriznog tima KCCG Doktor Sreten Kavarić je rekao da se od 100 zaraženih, 80 može liječiti kući.

– Od tih 80 koji se mogu liječiti kući, 50 posto nema simptome. To je veliki pul za mlade koji iamju želju da putuju i druže se ali tako i dovedu u problem one koji su u opsnosti, koji imaju komorbitete i stariji su.

Kavarić je rekao da zbog toga imamo 79 hospitalizovanih u četiri bolnice u Crnoj Gori – KCCG 25, u Baru 13 pacijenata, Bernama 33 od kojih je 4 životno ugroženo. U Nikšiću je smješteno osam pacijenata.

Kavarić (Foto: PR Centar)

– Građani imaju u rukama 80 posto ovog posla. Pridržavanjem mjera pomažu i sebi i nama – rekao je Kavarić.

On je objasnio da su z KCCG oboljela četiri ljekara i četiri medicinske sestre. – Dobrog su opštog stanja i liječeiće se u kućnim uslovima – precizirao je Kavarić.

Bolnica u Brezoviku je predviđena za one koji su asimptomatski ili lakši slučajevi, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara Kavarić je kazao je jedan specijalizant sa radiološkog odjeljenja KCCG pozitivan na koronavirus i u samoizolaciji. Dvoje kolega je bilo u kontaktu sa njim i oni će se testirati na koronavirus.

Podigli kapacitete za deset puta

Mugoša je kazao da dobijaju veliki broj uzoraka i da je u Njemačku poslato 2.000 testova koji čekaju na obradu.

– Tako veliki broj ne bi mogla da odradi ni veća zemlja. Pravimo prioritete. Ima onih koji se rade od prije nekoliko dana i oni koji su stigli danas i danas se rade. Možete da provjerite kako se radi u drugim zemljama. Broj trenutno urađenih analiza prelazi deset puta u odnosu na redovna vremena. Obično se za vanredne situacije kapaciteti podižu za jedan ili dva puta –  kazao je Mugoša odgovarajući na pitanja novinara.

– Ne zavisi kontrola epidemije od testova, zavisi od onoga što imamo kao naš plan. To je da svako ko je sumnjiv bude kući, svaki kontakt da bude kući – rekao je Mugoša.

On je objasnio da je u proces testiranja u različitima etapama uključeno 27 osoba.

Rekao je i da su uključena tri strunjaka za analizu, te da imaju još dva.

Direktor IJZ je rekao da postoji potreba za karantinima, ali i da ne bi postojala da “nam okruženje nije ovakvo”.

– Ranije sam govorio da će se virus vratiti kad-tad. Kad imate pandemiju koja bukti i kad Crna Gora prima turiste i radnike bilo je očekivano. Da bi bili sigurni da infekcija neće biti veća morate imati sredstvo da obezbijedite kontrolu infekcije. Zato imamo karantine i samoizolacije. Imamo nekoliko karantina od Institua Igala, Respa, Policijska akademija, Vučje, Zoganja, traži se još neki – objasnio je.

– Za hotel Grand nemam informaciju. Sigurno da je došao predlog oko koga ćemo se na NKT odrediti.

Za određene slučajeve 21 dan izolacije

Karantin i samoizolacija traju 14 dana, a u određenim situacijama, naročito kod osoba koje se liječe kući, preporučen je 21 dan izolacije, odgovorio je Mugoša na novinarsko pitanje.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6281 pregleda