Pažin odobrio izručenje Sinđelića Hrvatskoj

    1 godina pre 275 pregleda Izvor: CDM

Ministar pravde Zoran Pažin donio je danas rješenje kojim se dozvoljava izručenje Saše Sinđelića (38)svjedoka saradnika u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, oktobra 2016. godine, Hrvatskoj radi izvršenja višegodišnje zatvorske kazne zbog ubistva počinjenog u toj državi.

“Odluku da Sinđelić bude izručen Hrvatskoj ministar Pažin donio je u skladu sa nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju sa Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje ovog lica. Prethodno su, takođe, nadležni državni organi donijeli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahtjeva za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan”, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Dodaje se da je današnja odluka Pažina potvrda odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinilac teških krivičnih djela nađe utočište na njenoj teritoriji.

Hrvatska je tražila izručenje Sinđelića radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine zbog ubistva Mirka Fotisa, po presudi Županijskog suda u Vukovaru.

Sinđelića je crnogorska policija uhapsila početkom jula na osnovu međunarodne potjernice NCB Interpol Zagreb. Srpski državljanin Saša Sinđelić 17. juna ove godine stigao je ilegalno u Crnu Goru, jer su mu, kako je navodno rekao inspektorima Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, stizale stalne, konkretne prijetnje da će biti ubijen.

Nakon toga Sinđelić je zatražio politički azil u Crnoj Gori zbog progona u Srbiji.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6961 pregleda