Ranko Pivljanin: Šešelj i Marić u epizodi – ko je pravio Cetinjane

    2 godine pre 3680 pregleda Izvor: nova.rs

Postoji na hiljade budala koje se svim silama trude da ispadnu pametni, ali je retkost da se inteligentan čovek upinje da izgleda kao šarlatan. Milomir Marić je primerak te čudne vrste i on je svesno ( ili proračunato) odabrao odoru klovna, od televizije na kojoj je glavni urednik napravio cirkus i uživa žonglirajući pred kamerama i auditorijumom, smejući se i nama i sebi u lice.

Kad je ta Peconi/Marić nesrećna televizija sa srećom u imenu brisala poslednje tragove profesionalizma i javne pristojnosti iz svog programa, pitao sam Marića kako objasniti nekim mladim ljudima iz sveta novinarstva da je on nekad bio novinar i to prilično dobar, on je odgovorio nešto u svom stilu – da mu je lakše i isplativije da radi sa starletama i opskurnim likovima nego da pravi ozbiljan program?

Uzimajući i promovišući polusvet kao temelj televizijskog rejtinga i šera i igrajući na granici neukusa i banalnosti, najčešće ih prelazeći sa obe noge, zajedno sa svojim „s koca i konopca“ okupljenim sma(t)račima, Marić je na kraju dogurao do toga da mu program dođe pod udar regulatornog tela za elektronske medije u Crnoj Gori. ( U Vučićevoj Srbiji gde jedna druga televizija sličnog profila na smenu emituje direktan prenos rijaliti kopulacija i Vučićevog opštenja sa zdravim mozgom naroda ne mora da brine o sankcijama).

Šta se desilo? U nekoj od Marićevih proseravaonica jedan od najčešćih inventara istih, prononsirani trovač javnog prostora Vojislav Šešelj izveo je, njemu svojstvenu, etnogenezu Cetinjana, tvrdeći kako su veliki broj tamošnjih građana „potomci okupatora“ jer su se „Cetinjanke kur..le sa italijanskim vojnicima“. Na vojvodinu teoriju Marić je tercirao zaključkom kako su to „onda italijanska deca“ i da ne prenosimo dalje šta su ova dva „genetičara“, sve kotrljajući zajedno ono „r“, još rekli na tu temu.

Međutim, mora se citirati Marićeva reakcija na odluku crnogorskog Saveta za elektronske medije da se zabrani emitovanje pojedinih emisija Hepi televizije na šest meseci: nazvao je to „udarom na slobodoumlje“. Aferim, Mariću! Ako se Šešeljevo i tvoje neprimereno, uvredljivo i šovinističko lupendranje može tako krstiti,onda teško i nama i slobodoumlju.

Niste vi samo sramota politike i novinarstva, vi ste ozbiljne štetočine koje najviše zla prave najviše srpskom narodu i rodu i zbog čijih ispada mi ostali imamo transfer blama. Vaše svinjarije i bedastoće idu i na naš račun pa se, ni krivi ni dužni, moramo pravdati i pokrivati ušima. Vama je lako: obraza nemate, pamet vam ne smeta a pozadini se ne bojite ( mada mislim da na

Cetinje, junaci, skoro nećete smeti ni priviriti), ali zdravi i normalni pripadnici srpskog naroda se krste i levom i desnom rukom, gledajući i slušajući vaša bulažnjenja.

I nije, Mariću, sloboda medija i govora mogućnost da okolo prosipaš kofe fekalija na koga ti se prohte, a da se istim snabdevaš iz probavnog trakta ove nesreće od predsednika pred kojim peziš i ponizno mu služiš. Znaš i ti dobro da nije, ali u skladu sa kolosalnom pokvarenošću na kojoj, po sopstvenom priznanju, radiš godinama, i ovde izvrćeš stvari naopako, nazivajući reakciju regulatornog tela atakom na slobodu javne reči.

Da je sreće i uređene države, ne bi ni stigao da reaguje crnogorski SAEM, već bi vas na vreme sankcinisao ovdašnji REM koji se godinama pravi mrtav a čijim savetom predsedava znamenita Olivera Zekić, inventar Mitrovićevih „ružičastih“ studija. Kad se jednog dana ovo ludilo završi, a moraće se i to desiti, bićete etaloni po kojima će se meriti stepen posrnuća jednog društva koje je dozvolilo da mu se talog razliva po vrhu. Bljak!