Rusi samouvjereni: Imaćemo vakcinu za dvije nedjelje

    1 sedmica pre 161 pregleda Izvor: pobjeda.me

Rusija je riješena da bude prva država u svijetu koja će za manje od dvije nedjelje odobriti vakcinu protiv koronavirusa, uprkos zabrinutosti za njenu bezbjednost i efikasnost.

Ruski zvaničnici otkrili su za CNN da rade na tome da vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja, bude odobrena najkasnije do 10. avgusta. Tada će, prema planu, biti odobrena za javnu upotrebu, a prvi će je dobiti zdravstveni radnici.

– To je trenutak Sputnjika – rekao je Kiril Dmitriev, šef ruskog fonda za suvereno bogatstvo, koji finansira ruska istraživanja vakcine. Time je aludirao na uspješno lansiranje prvog satelita na svijetu od strane Sovjetskog Saveza 1957. godine.

– Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika. Isto je i sa ovom vakcinom. Rusija će je imati prva – dodao je on samouvjereno.

Međutim, Rusija nije objavila nikakve naučne podatke o svom testiranju vakcine i CNN nije u mogućnosti da potvrdi njenu tvrdnju o sigurnosti ili efikasnosti. Postoji, takođe, velika zabrinutost da je testiranje vakcine na ljudima nepotpuno.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6293 pregleda