SKANDAL U BOLNICI: Prije 28 godina joj rekli da su bebe mrtve, sad zna da su njeni dječaci živi i zdravi

    10 mjeseci pre 606 pregleda Izvor: volimipodgoricu.me

Prošlo je 28 godina od kada je, tada 17-godišnja Emina Mladenović, iz okoline Požarevca, rodila blizance, kojima se izgubio svaki trag.

U jedinom dokumentu koji je sačuvan u požarevačkoj bolnici – protokolu intervencije, stajalo je da je imala abortus. Skoro tri decenije kasnije policija je došla do svjedoka koji su vidjeli da su Eminine bebe iznijete žive iz sobe u kojoj se porađala, pišu Novosti.

Sve se dešavalo 1991, kada je Emina došla na redovnu kontrolu u dispanzer za trudnice, u sedmom mjesecu trudnoće. Doktorka Š. joj je rekla da je sve u redu, ali da ipak dođe na vanredni pregled i da ne ostavlja knjižicu na šalteru.

Kada je došla, u ordinaciji su bile još dvije žene u bijelim mantilima.-

Doktorka me nije pregledala, samo su mi ove žene “uzele anamnezu”. Onda mi je doktorka rekla da bi svaka trudnica trebalo da provede na ispitivanjima nedjelju dana, i da ja imam tu privilegiju. Dala mi je uput za požarevačku ginekologiju – priča Emina za list.

U bolnici, na odjeljenju ginekologije, već kod lifta sačekala ju je sestra sa bocom infuzije. Smjestili su je u četvorokrevetnu sobu pored porodilišta. Iz bočice je polako kapala tečnost satima. Tako je počeo prisilni porođaj.

FOTO: ZORANA JEVTIĆ

– U ponoć su počeli nevjerovatni bolovi. Tačno u 3.39 rodilo se prvo dijete. Dječak. Porodila sam se sama, na krevetu, u sobi sa zatvorenim vratima. Tako glasno je zaplakao da ga je čula sestra na drugom kraju hodnika i dotrčala pripremljena, sa makazama i čaršavima. Dok je odnijela bebu, u 3.45 rodila se i druga. Nisam znala da li je živa jer nije plakala – sjeća se Emina.

Sestra J. se vratila i rekla da su dva živorođena dječaka stabilno, ali su u inkubatoru zbog težine – jedan je imao kilo i po, a drugi 950 grama. Nju su prebacili u sobu za postoperacioni oporavak. Nisu je čak ni zašili.

FOTO: FACEBOOK PRINTSCREEN

Sjutradan niko nije znao da joj kaže šta je sa bebama, dok se odjednom nije pojavila doktorka Š. iz dispanzera i počela da kuka: “Šta to bi s našim blizancima?!” Nikada nije dobila umrlicu, niti je vidjela svoje sinove. Na jedinom papiru koji je imala pisalo je da se nije ni porodila, već da je abortirala, a krivična prijava koju je podnijela odbačena je.

Božji znak

Posle 11 godina ponovo sam rodila blizance, u isto vrijeme kada su se rodili i prvi – u 3.39 minuta i 3.45. Shvatila sam to kao Božji znak da su moji prvi sinovi živi. Ne prestajem da ih tražim. Ne želim da im mijenjam živote već samo da znaju da imaju braću i sestru – kaže Emina.

U istragu njenog slučaja uključena je i Vladina komisija za nestale bebe i Udruženje “Za istinu i pravdu o bebama”, a Radiša Pavlović iz ovih tijela kaže da je to jedna od 165 istraga koje se trenutno vode u šest gradova:

Ilustracija
ILUSTRACIJAFOTO: SHUTTERSTOCK

– Tražio sam od nadležnih da upoznaju Komitet ministara, koji će sutra raspravljati o tome koliko je Srbija ispunila presudu Evropskog suda oko nestalih beba, sa ovim istragama. Od 2002. prijavljeno je 1.478 slučajeva nestanka beba. Kako nas je obavijestilo Ministarstvo pravde, nijedan slučaj nije zastareo u smislu saznavanja istine i sve istrage će biti ponovo otvorene.

Posebno tužilaštvo za nestale bebe?

Predložili smo da država osnuje posebno tužilaštvo za nestale bebe, koje će sarađivati sa specijalizovanim jedinicama policije. Njih bi činile iskusne ekipe na terenu, od kojih su najviše uspeha imali u Požarevcu i Kragujevcu – kaže Pavlović.

/Večernje novosti/

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda