Slučaj šverca droge na brodu Jadran: Optužnica protiv Rovčanina, Stupara, podoficira…

    9 mjeseci pre 226 pregleda Izvor: CDM

Protiv grupe koja je pokušala da prošvercuje 56 kilograma kokaina na školskom brodu “Jadran” u Tivtu podignuta je optužnica, koja je dostavljena Višem sudu na kontrolu. Na čelu ove kriminalne organizacije, kako istraga ukazuje, su Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić. Grupa kojoj je pripadao Vojin Stupar oformljena je tokom 2018. godine u Crnoj Gori. Istražitelji sumnjaju da su Stupar, Rovčanin i Račić pakovali kokain vrijedan pet miliona eura.

Stupar je u pritvoru, a za Račićem i Rovčaninom su raspisane crvene potjernice. Osim njih trojice, pod istragom su podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović i Tivćanin Radomir Ostojić, dok je status svjedoka saradnika dodijeljen starijem vodniku Milošu Kuliću.

Prema navodima iz istrage, djelovanje kriminalne organizacije bilo je planirano i na međunarodnom nivou, a njeni članovi bili su spremni na primjenu nasilja i zastrašivanja. Račić i Rovčanin planirali su više krivičnih djela, obezbjeđivali novac, vozila, telefone, drogu, oružje, municiju. Njihova uloga je bila i da vrbuju članove kriminalne grupe, ali i da sami obavljaju nezakonite poslove.

Zadatak Kulića bio je, kako istražitelji vjeruju, da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, vrbuje druge osobe za članstvo u grupi, prenosi naredbe i uputstva od organizatora.

Njegov “posao bio je i da sakrije drogu koja je bila namijenjena za tržište Turske, ali i da pruža “logističku podršku drugim članovima kriminalne organizacije prilikom preuzimanja droge, oružja i municije”. Zadužen je bio i da obezbijedi prostor u vojnim objektima, radi skrivanja droge.

Nalazi iz istrage ukazuju i da je Radenović, kako se osnovano sumnja, trebalo da se pobrine za preuzimanje i unošenje droge na školski brod Jadran i da je sakriva dok brod boravi u lukama Turske i drugih država. Po dobijenim uputstvima, drogu je trebalo da preda drugim članovima grupe, a od njih preuzme iste količine heroina. Ostojić se sumnjiči da je preuzimao kokain i predavao ga drugim članovima na čuvanje.

Istražitelji su razotkrili i ulogu Vojina Stupara koji je, prema prikupljenim dokazima, bio određen za čuvanje oružja i municije za potrebe kriminalne organizacije, pakovanje kokaina u rance…

Između ostalog, navodi se i da postoji osnovana sumnja da je Stupar sa Račićem i Rovčaninom u prvoj polovini aprila 2019. godine 56 kilograma kokaina upakovao u pet ranaca kao i dva pištolja i 52 komada municije. Račića, Stupara i Rovčanina je za sada neidentifikovana osoba prevezla do parkinga jednog kafe-bara u Tivtu gdje su drogu predali Kuliću i Radenoviću. U odluci Suda navedeno je i koji dokazi sumnjiče Stupara da je počinio krivično djelo.

Iz drugih dokaza video nadzora sa sigurnosnih kamera proizilazi da je rance sa drogom i oružjem na brod Jadran unio Radenović.

Stupar je zet Igora Božovića, koji je desna ruka Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Do Stuparovog imena istražitelji su došli na osnovu brojnih dokaza među kojima su i razgovori pribavljeni mjerama tajnog nadzora.

Dejan Rovčanin i Vladimir Račić imaju dosije i osuđivani su zbog šverca droge. Račić slovi za jednog od najbližih saradnika Darka Šarića, kojeg su srpske vlasti osudile na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Rovčanin je hapšen 2012. godine u akciji “Zelena milja. Njega terete da je bio dio grupe koja se bavila krijumčarenjem 140 kilograma skanka na međunarodnom nivou. Prvostepenom presudom osuđen je na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog šverca droge u međunarodnim razmjerama. Apelacioni sud mu je smanjio kaznu na pet godina i četiri mjeseca. Istražitelji prikupljaju finansijsku dokumentaciju protiv grupe koja je u aprilu, kako se osnovano sumnja, pokušala da prošvercuje 56 kilograma kokaina.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda