ŠOKANTNO: Osmogodišnja Marija Bujišić jedini đak škole u Mijakovićima, koja ne zadovoljava ni elementarne uslove za rad

    2 meseca pre 3368 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Osmogodišnja djevojčica Marija Bujišić, učenica trećeg razreda područnog odjeljenja osnovne škole u Mijakovićima, jedina je učenica ove škole. Radnim danima u školi sa njom radi učiteljica Nataša Terzić u uslovima koji su nepojmljivi da mogu postojati u vremenu u kome živimo. I pored loših uslova za školovanje, Marija je odličan đak.

Možemo samo zamisliti kako je teško maloj Mariji da sama boravi na školskom odmoru, bez druge djece sa kojima bi mogla da popriča ili se nakratko poigra ispret prostorije škole.

Roditelji djevojčice tvrde da je Ministarstvo ranije dodjeljivalo novac da se renovira škola ali nije ništa urađeno. Takođe saopštavaju da: „KolIko je žalosno što to nije uradjeno, još je žalosnije što iz Ministarstva niko nije došao da to vidi“.

Roditelji djevojčice takođe tvrde da je škola u takvom stanju da ne zadovoljava ni elementarne uslove za rad. Kroz dotrajale prozore iz prošlog vijeka u hladnim zimskim danima tako duva vjetar u samu prostoriju, kao da prozori ne postoje.

Sama učionica je ranije pregrađena, jer je drugi dio nekadašnje velike učinionice u kojoj je u prošlim vremenima boravio ne mali broj đaka u ruševnom stanju. Ulazna vrata su takođe iz prošlog vijeka i izgledaju kao muzejski eksponat, vode nema u okviru objekta škole, kao ni mokrog čvora.

Prosto je nevjerovatno da u 21 vijeku u Crnoj Gori postoji škola u kojoj djeca pohađaju nastavu u užasnim uslovima za rad. Po riječima roditelja djevojčice, pored toga što je objekat škole u tako katastrofalnom stanju, škola ne posjeduje ni osnovni školski pribor, pa čak ni sunđer da se obriše školska tabla.

Porodica Bujišić koja ima sedmoro djece je pokušala da malu Mariju Bujišić upiše u seosku osnovnu školu na Kosanici, gdje su uslovi za školovanje neuporedivo bolji i u toj školi ima dosta djece koja pohađaju nastavu, ali im to nije odobreno. Posebna priča je prevoz osmogodišnje Marije do škole u Mijakovićima.

Ostaje da se nadamo da će nadležno Ministarstvo i šira društvena zajednica učiniti hitne korake da se ovoj maloj djevojčici omoguće makar elementarni uslovi za školovanje i srećnije djetinjstvo.

Najnovije vijesti

Danas je Sveti Sava

27. januara 2022. 13:14

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33374 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14548 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13967 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13705 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12838 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12269 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12128 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12024 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10868 pregleda
%d bloggers like this: