Tužilaštvo formiralo predmet protiv Markovića, Advokatska komora pokrenula disciplinski postupak

    2 godine pre 1029 pregleda Izvor: cdm.me

Nakon što je više nevladinih organizacija podnijelo krivičnu prijavu protiv advokata Velibora Markovića zbog niza prijetnji i uvreda upućenih putem Facebooka novinarki Vijesti Damiri Kalač i pripadnicima LGBT populacije podgoričko Osnovno državno tužilaštvo je formiralo predmet. U Advokatskoj komori je zbog ovih dešavanja pokrenut disciplinski postupak protiv Markovića.

Advokat Velibor Marković je u objavama na društvenoj mreži Facebook, između ostalog, napisao da će slomiti kičmu svakoj LGBT osobi koja se bude pred njim ljubila, a da će novinarki Kalač da će “zavrnuti šiju”.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je povodom pomenutih navoda formiran predmet. Predmet je u fazi izviđaja”, odgovorili su iz ODT-a Podgorica na pitanje CdM-a da li je pokrenut postupak protiv Markovića.

Odluka o ovon slučaju, poručuju iz Tužilaštva, biće donijeta nakon prikupljanja i ocjene dokaza.

U prethodnih nekoliko dana nevladine organizacije, Sindikat medija kao i crnogorska javnost očekivali su da se povodom skandaloznih, neprimjerenih i prijetećih objava Markovića oglasi i Advokatska komora. U izjavi za CdM predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović je saopštio da je protiv Markovića pokrenut disciplinski postupak, ali da nema ovlašćenja da daje bilo kakav komentar jer je postupak u toku.

“Kako su od strane LGBT Forum Progres Montenegro i NVO Centar za ženska prava podnijete disciplinske prijave protiv advokata Velibora Markovića, te kako je odlučivanje o disciplinskim prijavama u isključivoj nadležnosti disciplinskog tužioca Advokatske komore Crne Gore, to ovim putem ističem da nemam ovlašćenje da dajem bilo kakav komentar o disciplinskoj prijavi, budući da je postupak već pokrenut”, rekao je Begović CdM-u.

Begović jasno poručuje da ono što sigurno može kazati je da će disciplinski tužilac Advokatske komore, u zakonskom roku i na vrlo profesionalan način odlučiti o podnijetim prijavama, protiv advokata Markovića, uostalom kako je to slučaj i sa svim drugim prijavama koje se dostave disciplinskom tužiocu Advokatske komore.

Advokat Velibor Marković prepoznat je kao neko ko zastupa stavove Mitropolije crnogorsko primorske, a njihovo neograđivanje o njegove istupe, u kojima prijeti LGBTIQ zajednici, svjedoči o prećutnom prihvatanju ovakvih stavova, ocijenila je juče odbornica budvanske Skupštine Božena Jelušić na predavanju na temu „Sedam godina od prve crnogorske Povorke ponosa – gdje smo danas?“

“Ovakvi ekscesi svjedoče o živom govoru mržnje koji je izuzetno opasan, imajući u vidu da dolazi od osobe iz javnog života, odnosno nekog ko bi trebalo da zastupa prava, a ne da ih preispituje”, kazala je Jelušić.

Ponovljeni uvredljivi, homofobični, prijeteći, diskriminatoeski stavovi advokata Markovića naišli su na osudu građanske Crne Gore i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 29 . januar

28. januara 2022. 22:58

Januarske penzije veće 2,12%

28. januara 2022. 15:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33455 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14595 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 14014 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13752 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12882 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12273 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12175 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12071 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10875 pregleda
%d bloggers like this: