Tužilaštvo formiralo predmet protiv Markovića, Advokatska komora pokrenula disciplinski postupak

    4 godine pre 1372 pregleda Izvor: cdm.me

Nakon što je više nevladinih organizacija podnijelo krivičnu prijavu protiv advokata Velibora Markovića zbog niza prijetnji i uvreda upućenih putem Facebooka novinarki Vijesti Damiri Kalač i pripadnicima LGBT populacije podgoričko Osnovno državno tužilaštvo je formiralo predmet. U Advokatskoj komori je zbog ovih dešavanja pokrenut disciplinski postupak protiv Markovića.

Advokat Velibor Marković je u objavama na društvenoj mreži Facebook, između ostalog, napisao da će slomiti kičmu svakoj LGBT osobi koja se bude pred njim ljubila, a da će novinarki Kalač da će “zavrnuti šiju”.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je povodom pomenutih navoda formiran predmet. Predmet je u fazi izviđaja”, odgovorili su iz ODT-a Podgorica na pitanje CdM-a da li je pokrenut postupak protiv Markovića.

Odluka o ovon slučaju, poručuju iz Tužilaštva, biće donijeta nakon prikupljanja i ocjene dokaza.

U prethodnih nekoliko dana nevladine organizacije, Sindikat medija kao i crnogorska javnost očekivali su da se povodom skandaloznih, neprimjerenih i prijetećih objava Markovića oglasi i Advokatska komora. U izjavi za CdM predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović je saopštio da je protiv Markovića pokrenut disciplinski postupak, ali da nema ovlašćenja da daje bilo kakav komentar jer je postupak u toku.

“Kako su od strane LGBT Forum Progres Montenegro i NVO Centar za ženska prava podnijete disciplinske prijave protiv advokata Velibora Markovića, te kako je odlučivanje o disciplinskim prijavama u isključivoj nadležnosti disciplinskog tužioca Advokatske komore Crne Gore, to ovim putem ističem da nemam ovlašćenje da dajem bilo kakav komentar o disciplinskoj prijavi, budući da je postupak već pokrenut”, rekao je Begović CdM-u.

Begović jasno poručuje da ono što sigurno može kazati je da će disciplinski tužilac Advokatske komore, u zakonskom roku i na vrlo profesionalan način odlučiti o podnijetim prijavama, protiv advokata Markovića, uostalom kako je to slučaj i sa svim drugim prijavama koje se dostave disciplinskom tužiocu Advokatske komore.

Advokat Velibor Marković prepoznat je kao neko ko zastupa stavove Mitropolije crnogorsko primorske, a njihovo neograđivanje o njegove istupe, u kojima prijeti LGBTIQ zajednici, svjedoči o prećutnom prihvatanju ovakvih stavova, ocijenila je juče odbornica budvanske Skupštine Božena Jelušić na predavanju na temu „Sedam godina od prve crnogorske Povorke ponosa – gdje smo danas?“

“Ovakvi ekscesi svjedoče o živom govoru mržnje koji je izuzetno opasan, imajući u vidu da dolazi od osobe iz javnog života, odnosno nekog ko bi trebalo da zastupa prava, a ne da ih preispituje”, kazala je Jelušić.

Ponovljeni uvredljivi, homofobični, prijeteći, diskriminatoeski stavovi advokata Markovića naišli su na osudu građanske Crne Gore i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.