U Srbiji raste broj pacijenata na respiratorima, moguće uvođenje restriktivnijih mjera

    7 meseci pre 215 pregleda Izvor: cdm.me

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji se ne smanjuje, a raste i broj pacijenata na respiratorima.

Ljekari upozoravaju da je pritisak na zdravstveni sistem ogroman i da će biti potrebni novi kapaciteti. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ponovo se svakodnevno održavaju konferencije za novinare Kriznog štaba, na kojima je najavljeno da su moguće i još restriktivnije mjere.

Najviše oboljelih je i dalje u Beogradu u kom su bolnički kapaciteti za liječenje koronavirusa skoro u potpunosti popunjeni pa se pacijenti šalju u bolnice drugih gradova.

Kovid bolnica je postao i Institut za reumatologiju, a direktor te ustanove Nemanja Damjanov izjavio je jutros da će Institut primati srednje teške slučajeve.

“Nemamo uslove za respiratore, za najteže pacijente. Oni koji budu imali potrebe za tim, biće transportovani u druge bolnice”, rekao je Damjanov.

Prvi pacijenti biće primljeni čim stigne sva neophodna oprema, koja se očekuje tokom dana.

U bolnici u Čačku hospitalizovano je 137 pacijenata, a ozbiljnost situacije potvrđuju i činjenice da veliki broj njih ima teške upale pluća i teške kliničke slike. Prema posljednjim informacijama, u formiranom respiratornom centru trenutno je 12 pacijenata, od kojih je devetoro na respiratoru.

Samo juče u čačanskoj bolnici pregledano je 65 pacijenata, a veliki pritisak trpi prijemno-trijažna ambulanta pošto dolazi dosta pacijenata sa simptomima koronavirusa.

Prema posljednjim podacima, na području Moravičkog okruga od početka epidemije zabilježeno je 440 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 35 pacijenata. Štab za vanredne situacije opštine Kovin donio je niz strožih mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a koje su na snazi od danas.

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba. Takođe, zabranjeno je i organizovanje svečanosti, proslava, svadbi, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Ograničen je rad ugostiteljskih objekata na vremenski period od 6.00 do 23.00 sati, uz obavezu poštovanja zaštitnih mjera i fizičke distance.

Kraljevo je donekle bilo pošteđeno u prvom piku epidemije, ali sada nije, javlja reporter RTS-a. Od posljedica kovida-19 umrle su još dvije osobe, pa je ukupan broj pacijenata koje su izgubile bitku sa bolešku porastao na 14.

Prema posljednjem izvještaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, koronavirusom su zaražene još 34 osobe. Ukupno 385.

I u Kragujevcu su spremni da otvore privremenu bolnicu koja bi smjestila lakše i asimptomatske slučajeve koronavirusa jer su tamošnji bolnički kapaciteti takođe skoro popunjeni.

Krizni štab Kragujevca je odlučio da to bude učenički dom, koji će, kako ističu, biti potpuno dezinfikovan prije nego što se vrati u prvobitnu namjenu.

Najnovije vijesti

Danas o opozivu ambasadora

26. januara 2021. 10:13

Godinu dana od pogibije Kobija

26. januara 2021. 09:40

OBRAZOVANJE U PLJEVLJIMA (4)

26. januara 2021. 06:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13805 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8051 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7225 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6789 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6581 pregleda
%d bloggers like this: