VDT tražio skidanje imuniteta Medojeviću, proširena istraga protiv Stijepovića: Zeleno-crna sveska otkrila isplaćene iznose za političare?

  • 7 mjeseci pre
  • 242 pregleda
  • Izvor: standard.co.me

Vrhovno državno tužilaštvo dostavilo je parlamentu zahtjev za skidanje poslaničkog imuniteta jednom od lidera Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću, saznaje portal Standard od izvora iz Skupštine Crne Gore. 

Tužilaštvo će, prema saznanjima Standarda, proširiti istragu i protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Miga Stijepovića

Stijepović i Medojević direktno se pominju u zeleno-crnom notesu koja je pronađena u sefu odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Navodno, u notesu jasno piše da je određeni iznos novca Knežević dao Medojeviću, kao i Stijepoviću. U svsci piše, kaže izvor da je Stijepoviću isplaćeno još novca mimo onog što je  objelodanjeno video snimkom u aferi “koverat”. 

Protiv Medojevića se već vodi postupak zbog, navodnog pranja novca. Pored Medojevića optužnicom SDT-a obuhvaćen je biznismen iz BiH Momir Nikolić i još deset lica, a svima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije sa ciljem pranja novca. Nikoliću se sudi i za utaju poreza.

Na optuženičkoj klupi nalaze se i direktor Pokreta za promjene Dejan VujisićŽeljko Šćepanović, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar DraškovićLuka Radunović, sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, sinovac funkcionera Predraga BulatovićaVladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, funkcioner Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić, član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović i ulični diler deviza Gordan Konatar.

Kako je objelodanjeno na prethodno održanim ročištima, skoro svi navedeni su za izbornu kampanju Demokratskog fronta konvertovali dolare u eure, a da nijesu mogl dokazati porijeklo tog novca. 

cec6abe2c9f9eaac77fc5ef1a86c633d L

Medojeviću je 2017. godine ukinut imunitet, na zahtjev SDT-a, a da li će sada poslanici, kada se njegovo ime pominje u Kneževićevom notesu, glasati za skidanje imuniteta znaće se, najvjerovatnije već na prvoj narednoj sjednici Skupštine. 

NOTES KLJUČNI DOKAZ

Pomenuti Kneževićev notes, jedan je od ključnih dokaza kojim se razotkriva šema davanja novca i ilegalnog iznošenja para van Crne Gore.

Na osnovu podataka iz notesa istražitelji su došli do saznanja da je novac pored ličnih potreba Duška Kneževića korišćen i za nadomješćivanje pozajmica iz trezora Atlas banke, odakle je novac uziman za različite potrebe Kneževića i njegovih firmi.

Kešom su plaćane usluge „odabranim“ osobama, isplaćivan novac ljudima bliskim nekim političkim partijama, pozajmljivan određenim privrednicima ili jednostavno – poklanjan bez dodatnih objašnjenja. Bilo je i tranši koje su samo bile zavedene pod inicijalima.

Iznose i ljude, kako su objavili ranije mediji, kojima je novac bio namijenjen, kao i načine na koji će transakcija biti izvršena, određivao je isključivo Duško Knežević. Načini isporuke u najmanju ruku bude osnovanu sumnju u legalnost takvih poslova.

Tako je, na primjer, u januaru 2014. bliski saradnik odbjeglog biznismena dobio nalog da u kofer, zajedno sa garderobom, upakuje 500.000 eura i da ih u automobilu, kojim je sa porodicom išao na zimovanje, transportuje do Kopaonika gdje ih je preuzeo vozač beogradske filijale Atlas banke.

Za tu „uslugu“ je Kneževićev čovjek od povjerenja dobio bonus – 2.000 eura. Prema nalazima istrage, bile su još najmanje dvije transakcije od po 500.000 eura, ali Kneževićev saradnik nije znao da objasni gdje su te isporuke završile. U još nekoliko navrata iz sefa je uzeto po 500.000 eura, a čak 300.000 eura u kešu predato je Kneževićevoj supruzi koja je taj novac, prema svjedočenju njegovih saradnika, odnijela na Kipar.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.