Vučić: Trojica Srba stradala, Kurti krivac za sve što se dešava

    2 meseca pre 530 pregleda Izvor: Kosovo online

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, povodom događaja na sjeveru Kosova, da je danas jedan od najtežih dana za Srbiju i srpski narod od 2004. i 2008. godine i istakao da su se Srbi sa sjevera pobunili, „ne želeći više da trpe Kurtijev teror“.

„Izvinjavam se građanima Srbije što nismo mogli ranije da se obratimo, jer od 1999. nemamo efektivnu kontrolu nad Kosovom i Metohijom i trebalo nam je mnogo vremena da sami ispitamo sve šta se dogodilo, šta je to što se zbivalo jutros, tokom celog prepodneva i poslepodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu. S druge strane da mi pripremimo teren za donošenje odgovarajućih odluka“, naglasio je Vučić u obraćanju građanima.

Prenio je da je oko 2:46 grupa Srba sa Kosova postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj, na sjeveru Kosova.

„Zatim dolazi Kosovska policija koja pokušava da ukloni barikade. Dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili. U tom sukobu ubijen je policajac Afrim Bunjaku i ranjeno još jedno lice. U 8:37 sledi zatvaranje administrativnih prelaza Jarinje i Brnja i okršaji još traju. U 10:15 obaveštavaju o antiterorističkoj operaciji“, naveo je on.

Podvukao je da, iako je o tome govorio mnogo puta, iako je svakog dana u Briselu i Njujorku upozoravao da do svega ovoga može da dođe, malo ko je želio da sluša.

„Srbi sa Kosova, i to ne ljudi iz centralne Srbije, kako su lagali u prištinskim medijima, su se pobunili ne želeći više da trpe Kurtijev teror“, objasnio je Vučić.

On je kazao da je od 3. novembra 62 puta korišćena kosovska policija na sjeveru i istakao da je bilo pitanje trenutka kada će oni koje policija progoni, a koji se kreću na relaciji „centralna Srbija – Kosovo i Metohija“ da bi izbjegli hapšenje, da pokušaju da uzvrate. 

„Ne želim da opravdam ubistvo albanskog policajca, to je za osudu i to nam nikome nije bilo potrebno, ponajmanje srpskom narodu pogotovu u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti glavni organizator haosa i tu nema međutim“, naglasio je Vučić.

Kako kaže, za svega sat i 20 minuta, tih nekoliko desetina Srba su bili u potpunom okruženju i sproveden je brutalan napad na njih.

„Mi smo se pitali zašto Kfor to ne radi, ali oni su dali dozvolu Kurtiju da se, kako kažu, obračuna sa teroristima i verovatno pobije što više ljudi“, naveo je.

Vučić prenosi da prema informacijama srpskih službi, trojica Srba sa KiM su stradala i to dvojica od snajperske vatre, sa velike udaljenosti kada nije bilo neoophodno da budu likvidirani.

„Postoji bojazan da je i četvrto lice nastradalo. Mi smo pratili šta je albanska policija radila za jedno lice pitanje je da li je preživelo jer nisu želeli da mu ukažu pomoć. Imamo tonski snimljeno kako se albanski policajci smeju i kažu nemamo razloga da mu pomognemo, pusti ga da umre“, kazao je Vučić.

Jedini krivac za sve što se dešava je – Aljbin Kurti

Predsjednik Srbije je istakao da je jedini krivac za sve što se dešava na Kosovu isključivo Aljbin Kurti, koji želi samo sukobe i rat.

„Jedini krivac za sve što se zbiva, uz malo krivice onih koji ga pomažu, a to je deo međunarodne zajednice, jeste Aljbin Kurti. Čovek koji je suprotno Briselskom sporazumu smenio Đurića, nije hteo da formira Zajednicu srpskih opština, ostavio ljude da moraju sami da brinu o svojoj sudbini i sve vreme provocira“, istakao je Vučić.

Naveo je da mu je žao što je dio Srba na te provokacije nasjeo.

„Kurti je jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat. Niko osim njega ne želi rat. Njegova je životna želja da nas uvuče u rat sa NATO-om, nijednu drugu želju nema. I, to jedino radi sve vreme“, ukazao je Vučić.