Brzi testovi u privatnim laboratorijama

    7 meseci pre 696 pregleda Izvor: rtcg.me

Vlada Crne Gore odlučila je da poliklinike Mojlab i Hipokrat iz Podgorice, kao i Dnevnu bolnicu dr Zejnilović iz Bara uvrsti u mrežu zdravstvenih ustanova u kojima će se obavljati usluge ispitivanja koronavirusa real-time PCR tehnikom.

Iz Vlade su kazali da je prošlog petka, bez održavanja sjednice, donijeta Odluka o dopunama Odluke o mreži zdravstvenih ustanova.

„Odlukom su mreži zdravstvenih ustanova dodate Poliklinika MojLab iz Podgorice, Hipokrat kao davalac usluga primarne zdravstvene zaštite za djelatnost mikrobiološke dijagnostike za usluge ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom, Dnevna bolnica Dr Zejnilović iz Bara kao davalac usluga laboratorijske dijagnostike za usluge ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom iz djelatnosti mikrobiološke dijagnostike, na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite“, saopšteno je iz Vlade.

Kazali su da će se uvođenjem ovih zdravstvenih ustanova smanjiti opterećenje laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a time i vrijeme čekanja rezultata testova i smanjiti troškovi koji su do sada nastajali slanjem uzoraka na testiranje u laboratoriju u Njemačkoj.

„Poliklinika Hipokrat je dodata mreži zdravstvenih ustanova kao davalac usluga radiološke dijagnostike za usluge magnetne rezonance na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite“, piše u saopštenju.

Navodi se da je donijeta Uredba dopuni Uredbe o obimu prava i standardima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite kojom je ispitivanje prisustva novog korona virusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom uvršteno u prava koja osiguranici Fonda za zdravstveno osiguranje ostvaruju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

„Vlada je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o obimu prava i standardima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite kojom je u usluge koje osiguranici ostvaruju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje dodata i usluga ispitivanja prisustva novog korona virusa (SARS-CoV-2) real-time RT-PCR tehnikom. U aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori pravovremena dijagnostika oboljelih od COVID-19 predstavlja ključni faktor u blagovremenom otkrivanju kontakata i sprečavanju lokalne transmisije. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, PCR dijagnostika i pored ostalih dijagnostičkih procedura, ostaje „zlatni standard“ za detektovanje prisustva koronavirusa“, kazali su iz Vlade.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 21719 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8366 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7693 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7563 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7326 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7293 pregleda
%d bloggers like this: