U Sloveniji od danas vanredno stanje!

    2 godine pre 569 pregleda Izvor: klix.ba-ekskluziva.ba

Premijer Slovenije Janez Janša u nedjelju je u video poruci obznanio da će od ponedjeljka za Sloveniju biti proglašeno vanredno stanje. 

Proglašeno stanje epidemije će biti na snazi idućih 30 dana, a glasnogovornik slovenske vlade Jeko Kacin poručio je da se slovenska vlada odlučila za proglašenje opće epidemije kako bi imala zakonsku osnovu za proglašenje dodatnih mjera, piše 24ur.

Janša je pozvao građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tokom „hladnog vala“ pandemije, garantujući im da će unatoč teškoćama zdravstveni i drugi sistemi efikasno djelovati.

„Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti, nego je ovo zajednički izazov iz kojega ćemo izaći kao pobjednici“, kazao je Janša.

Naglasio je da subvencije koje je odobrila njegova vlada tokom koron-akrize te sredstva iz europskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira njegova vlada stvaraju pretpostavke za velik razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uvjet da svi pokažu odgovornost i solidarnost i da se održi sadašnja politička stabilnost.

Janša je kazao da je na nivou Europske unije ova sedmica konsenzualno utvrđeno da u zimskom periodu pandemije hijerarhijski prioritet treba dobiti spašavanje života i zdravlja te ekonomija, dok „zabava i neke lične slobode“ u vrijeme mjera i restrikcija koje su potrebne trebaju neko vrijeme pričekati.

U Sloveniji je posljednjih dana došlo do strelovitog rastra brojeva novozaraženih, tako su prije dva dana zabilježena rekordnih 897 slučajeva.

.

.

.

Izvor: Klix

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: